Nyitókép: Shutterstock

 

Új utazási korlátozásokat vezetett be az Egyesült Államok a magyar útlevéllel rendelkezőkkel szemben. Ennek az az oka, hogy kilenc éven keresztül közel egymillió magyar útlevéllel rendelkező külföldi személyazonosságát nem igazolták kellőképpen – közölte az Egyesült Államok nagykövetsége és egy kormánytisztviselő.

 

A korlátozás az Egyesült Államok vízummentességi programjára vonatkozik, amely 40 ország útlevéllel rendelkező polgára számára teszi lehetővé, hogy akár 90 napig vízummentesen lépjenek be az Egyesült Államokba üzleti vagy turisztikai célból.

 

Két évről egy évre csökkent a magyar útlevéllel rendelkezők utazási érvényességi ideje az Elektronikus Utazási Engedélyezési Rendszerben, és minden utast egy beutazásra korlátoznak az Egyesült Államokba. Ez az egyetlen ilyen korlátozás a vízummentes utazási programban részt vevő 40 állam között.

 hirdetes_810x300  

 

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy a változás az Egyesült Államok évek óta tartó sikertelen erőfeszítései után következett be, melynek célja az volt, hogy a magyar kormánnyal együttműködve a biztonsági aggályok megoldásán dolgozzon.

 

Több százezer magyar útlevelet adtak ki szigorú személyazonosság-ellenőrzési követelmények nélkül, ezek egy részét olyan bűnözőknek, akik biztonsági fenyegetést jelentenek, és nem állnak kapcsolatban Magyarországgal – mondta az illetékes.

 

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormány 2011-ben egyszerűsített honosítási eljárást kezdett felajánlani azoknak, akik magyar felmenőkkel rendelkeznek, még akkor is, ha nem éltek vagy terveztek Magyarországon élni. Ezzel a folyamattal összefüggésben a szomszédos országokban, elsősorban Romániában, Szerbiában és Ukrajnában élő magyarok százezrei szereztek állampolgárságot.

 

Az Egyesült Államok korábban Magyarországot a vízummentességi program ideiglenes tagjává minősítette át a fennálló aggályok miatt.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!