Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou

 

Brüsszel azt állítja, hogy a nigeri katonai erőszakos hatalomátvétel nem fenyegeti az EU uránellátását. Niger a világ hetedik legnagyobb uránkitermelője, és az EU uránigényének 26 százaléka függ tőle.

 

„Az uniós energiavállalatok kellő mennyiségű természetes urántartalékokkal rendelkeznek bármilyen rövid távú ellátási kockázat mérsékléséhez, közép- és hosszú távon pedig a világpiacon elég urán van Európa ellátására is”

 

mondta Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője (arról nem beszélt, hogy mennyivel drágábban állnak rendelkezésre alternatív megoldások – a szerk.).

 

Az egykori francia gyarmat Nigerben a múlt héten indult el egy katonai puccs, amelyet követően a felkelést vezető tábornok Niger új vezetőjének kiáltotta ki magát. A puccsisták melletti tüntetők a francia nagykövetségnél tüntettek, a nigeri mellett orosz zászlót is lengettek. Franciaország jelezte, hogy kimenekíti a francia állampolgárokat Nigerből, ugyanakkor az európai uránellátás egyik kulcsvállalata egy francia cég, az Orano. Franciaország és az EU élesen elítélte a katonai puccsot és megvonták a Nigernek nyújtott költségvetési támogatásokat.

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk, AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!