Nyitókép: AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou

 

A Nigerben tartózkodó francia állampolgárokat kedden a niameyi francia nagykövetség szöveges üzenetben arról értesítette, hogy „hamarosan repülőgépes evakuáció kezdődik”, amit a párizsi francia külügyminisztérium is megerősített.

 

A nigeri biztonsági helyzet romlása miatt, kihasználva a viszonylagos nyugalmat a fővárosban, légi evakuációs műveletet készítünk elő Niameyben” – áll a diplomáciai képviselet üzenetében, amely szerint a mentőakció nagyon hamar és nagyon gyorsan megtörténik. Párizs megerősítette, hogy valóban evakuációt szerveznek, amit nagyon gyorsan lebonyolítanak. Nem sokkal később tudatták, hogy a művelet még kedden megkezdődik.

 

A francia állampolgároknak küldött külképviseleti üzenet szerint a mentőakciót (…) előzetesen egyeztették a nigeri erőkkel is.  Mint írták, a gyülekezés és indulás pontos dátumát, idejét és helyét a lehető leghamarabb közöljük, de minden francia állampolgárnak önállóan kell eljutnia a gyülekezési ponthoz.

 hirdetes_300x300  

 

Kedd délelőtt az olasz külügyminiszter is tudatta, hogy az olasz kormány repülőgépet küld azokért az olaszokért, akik Niameyben vannak, és el szeretnék hagyni a nigeri fővárost.

 

A Mohamed Bazoum nigeri elnököt múlt szerdán megbuktató hadsereg azzal vádolta Franciaországot, hogy katonailag be akar avatkozni Nigerben, amit Párizs tagad.

 

A puccs támogatói vasárnap a niameyi francia nagykövetség előtt tiltakoztak, és a több ezer ember be akart hatolni a külképviselet épületébe, de végül könnygázzal feloszlatták a tüntetést. A hatóságok tájékoztatása szerint a demonstrációban „hatan megsérültek, őket a niameyi kórházakban ápolják”.

 

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) vasárnap Abujában tartott rendkívüli tanácskozásán szankciókkal sújtotta a nigeri katonai hatalomátvétel vezetőit. Az ECOWAS erő alkalmazását is kilátásba helyezte, egy hetet biztosítva a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohammed Bazoum elnököt. Az utóbbi döntést Niger nyugati partnerei, köztük Franciaország is támogatta.

 

A Nigerben múlt szerdán puccsot végrehajtó katonai junta hétfőre legkevesebb 180 kormányzati politikust tartóztatott le.

 

Az Abdourahamane Tiani tábornok, az elnöki gárda korábbi vezetője által irányított katonai junta még vasárnap őrizetbe vette többek között a belügy- és a közlekedési minisztert, továbbá egy miniszterhelyettest, hétfőn pedig a bányászati minisztert, az energiaügyi minisztert, az eddig kormányzó Nigeri Párt a Demokráciáért és Szocializmusért (PNDS) párt elnökét, valamint Mahamadou Issoufou korábbi nigeri elnök fiát is.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!