Nyitókép forrása: Illusztráció: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a vilniusi NATO-csúcson 2023. július 12-én. Fotó: SITA/AP Photo/Susan Walsh

 

Szombaton délután elkezdődött az Ukrajna és a nyugati országok által kezdeményezett békecsúcs, amelynek Szaúd-Ariába ad otthont a vörös-tengeri kikötővárosban, Dzsiddában. Már a találkozó előtti órákban elkezdték hűteni a kedélyeket az ukrán és nyugati tisztviselők, miszerint túl nagy áttörést senki ne várjon a 40 ország részvételével zajló találkozótól. Ennek oka egyrészt az, hogy Oroszország nem vesz részt rajta, másrészt, a talákozó nem a békéről szól, hanem a béke „kulcsfontosságú elveiről”. Mit jelent ez?

 

Azt, hogy a meghívottak között szerepel több Oroszországgal továbbra is jó kapcsolatot fenntartó semleges ország, köztük a Dél-afrikai Köztársaság, Kína, India, Chile, Brazília, több Perzsa-öböl menti gazdag ország, akiket a Nyugat és Ukrajna megpróbál a saját oldalára állítani – magyarul: hogy a háború olyan lezárását szorgalmazzák ők is, amit a Nyugat és Ukrajna.

 

A sorok között persze másról is szó van. Az ukrán ellentámadás nem hozta el az ígért sikert, és a védvonalak áttörése helyett jelenleg tüzérségi felőrlő háborút (is) próbálnak folytatni az ukránok. A Nyugat azonban kifogyott a lőszerekből, az USA pedig elnökválasztásra készül, ahol Ukrajna pénzügyi és katonai támogatása egyre népszerűtlenebb téma.

 

 hirdetes_810x300  

Nem csoda, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tett egy homályos utalást tett arra, hogy ősszel „nőni fog a nyomás a konfliktus tárgyalásos lezárására”. Ha az ukránoknak nem sikerül áttörő eredményt elérniük a fronton, akkor idén már nem tudnak érdemben hatással lenni a háború menetére, ősszel ugyanis megérkezik az eső és vele a raszputyica, és a nagyobb hadműveletek időablaka bezárul (a sárban a páncélosok nem tudnak vagy csak nagyon nehezen tudnak haladni).

 

A szaúdi békecsúcsról már az elején sejteni lehetett, hogy valójában egy olyan fórumról lehet szó, ahol a Nyugat majd megpróbálja meggyőzni a globális dél nagy játékosait, hogy legalábbis a béke körvonalait a nyugatiak elvárásai szerint szorgalmazzák.

 

A The New York Times elemzésében erre még rátesz egy lapáttal, és arról ír, hogy a találkozó célja „aláásni Oroszország pozícióját” és „tovább gyengíteni Oroszországot”.

 

Egyelőre azonban az sem biztos, hogy a találkozó végén lesz-e bármilyen közös nyilatkozat, vagy csak puhatolózó tárgyalások folynak-e. Tekintettel arra, hogy a nyugati sajtó Oroszország mögötti összeesküvésként tálalja a Kína és Brazília részvételével zajló találkozót, valószínűbb, hogy nem lesz közös nyilatkozat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!