Nyitókép forrása: SITA/via AP

 

Egyre jobban szélesedik az orosz-ukrán háború, és kezd kiterjedni a Fekete-tengerre is, és nem csak az oroszokra. Bár az ukrán célpontnak kiáltottak ki minden délkeleti partvonalon fekvő orosz fekete-tengeri kikötőt, az oroszok ukrán kikötőkre mért csapásai nagyon közel zajlanak a NATO-tag Romániához, nem kis eszkalációs kockázatot okozva.

 

Egy interneten terjedő felvétel szerint az ukránok drónnal telibe találtak egy orosz tankert. Ez volt a másik nagy visszhangot kiváltó ukrán támadás – az elsőre pénteken került sor és egy orosz kikötő volt a célpont.

 

A fekete-tengeri villongások hátterében az áll, hogy Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonafolyosó-egyezményből, amellyel kvázi blokád alá vette az ukrán gabonaexportot. Mivel a nagyértékű gabonaszállításokra biztosítást kell kötni, jelenleg nincs olyan biztosítótársaság a világon, amely az ukrán gabonaszállítmányokra hajlandó volna garanciát adni. Ráadásul az oroszok az elmúlt hetekben sorozatosan támadták Ukrajna legfontosabb, még ukrán kézen lévő kikötőit, súlyos károkat okozva a kereskedelmi infrastruktúrában.

 

 hirdetes_810x300  

Kijev most azzal próbálkozik, hogy hasonló módon szorítsa sarokba az oroszok fekete-tengeri kereskedelmét. Azzal, hogy célpontnak kiáltotta ki az orosz kikötőket, szintén igyekszik megnehezíteni az orosz exportot, nemcsak biztonsági, de pénzügyi-biztosítási hatásokon keresztül is.

 

Az ukránok nem hivatalos forrásokon keresztül az AP amerikai hírügynökségnek megerősítették, hogy ők álltak az orosz tanker elleni támadás mögött, amelyben egy 450 kilogrammos bombát vágtak neki a hajónak.

 

A nyugati sajtó közlése szerint a tanker a motorháznál kapott találatot, vélhetően egy tengeri drón ütött rajta lyukat. Sérültekről, halálesetekről nem érkezett hír.

 

Vaszil Maljuk, az ukrán biztonsági szolgálat vezetője szerint a támadásokra „ukrán felségvizeken került sor, így az teljesen legális”.

 

A támadás miatt átmenetileg leállt a Kercsi hídon a forgalom. A TASS orosz hírügynökség szerint vontatóhajókat vezényeltek ki. A tanker egyébként az amerikai szankciók alá tartozik, mert üzemanyaggal látta el a Szíriában harcoló orosz erőket.

 

Ukrajna korábban Novorosszijszk orosz kikötőt támadta drónnal, amelynek következtében a kikötői forgalom leállt. Novorosszijszkben olajterminál, hajógyárak és haditengerészeti bázis is van.

 

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes elnöke jelezte, hogy a támadásra válaszul Oroszország még intenzívebb csapásokat fog mérni az ukrán kikötőkre a Fekete-tengeren.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!