Nyitókép forrása: sita/ap

 

A lengyel határőrség arra kérte a kormányt, hogy vezényeljen ki további 1000 katonát a fehérorosz határra. A katonáknak az egyre növekvő illegális határátlépési kísérlet megakadályozásában kellene segíteniük.

 

A Sky News szerint a lengyel határőrség azt állítja, hogy csak az idei évben legalább 19 ezer ember próbált meg illegálisan átjutni a fehérorosz-lengyel határszakaszon. Ez bőven meghaladja az előző évi próbálkozásokat, mikor is 16 000 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak.

 

Csak az előző hónapban nagyjából 3900 határátlépési próbálkozást hiúsítottak meg.

 

 hirdetes_810x300  

A lengyel védelmi minisztérium az utóbbi hetekben már több mint 1000 katonát küldött ki a határra, főleg a Wagner-csoport katonáinak fehéroroszországi jelenléte miatt. A PAP ügynökség szerint a további katonák kivezénylésére egyrészt azért lehet szükség, mert tartanak a Minszk által szervezett illegális migráció mértékének megnövekedésétől, valamint azon incidensek megismétlődésétől, melyek ezidáig a határon történtek.

 

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes szavai szerint nő az agresszió a határőrökkel szemben. Egy incidens alkalmával közelebbről nem definiált tárgyat dobtak át a kerítésen, ami betörte a határőrség autójának ablakát.

 

A belügyminiszter-helyettes szerint ráadásul a fehérorosz szervek kárt tettek a határkerítés egy szakaszában, hogy a migránsoknak lehetővé tegyék a lengyel területre való átlépést.

 

„A fehérorosz erők részvétele nélkül nem lenne lehetséges átlépni a határt”

 

tette hozzá Wasik.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!