Nyitókép: sita/Stefan Sauer / DPA / AFP

 

Japán augusztus végén elkezdené kiengedi a radioaktív vizet a fukusimai atomerőműből. A hírről a DPA hírügynökség számolt be japán forrásokra hivatkozva. A lap szerint augusztus 20. lesz a fordulópont, ugyanis akkor ülnek össze az ázsiai ország képviselői, hogy döntsenek a pontos időpontról.

 

A Reuters szerint a kibocsátásra valószínűleg nem sokkal azután kerül sor, hogy Fumio Kishida miniszterelnök a jövő héten az Egyesült Államokban találkozik Joe Biden amerikai elnökkel és Yoon Suk Yeol dél-koreai elnökkel, és elmagyarázza nekik, hogyan lesz biztonságos a vízkibocsátás.

 

Tokió tervével arról, hogy a 2011-ben földrengés és cunami által súlyosan megrongálódott erőműből kiengedjék a radiaktív vizet, júliusban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (MAAE) is egyetértett. A MAAE úgy véli, hogy a szennyezett víz kiengedése összhangban van a világszintű standardokkal. Állítólag csak „elhanyagolható sugárzási hatása lesz az emberekre és az élőkörnyezetre”.

 

 hirdetes_300x300  

Bár a MAAE nem aggódik, a környező országok attól tartanak, hogy a radioaktív víz szennyezheti majd az élelmiszereket.

 

A DPA szerint kilométeres hosszúságú alagúton engedik majd ki a vizet az erőműből. Még a kiengedés előtt áttisztítják, tehát csak a radioaktív trícium marad benne, amelynek viszont elvileg nagyon alacsony lesz a koncentrációja.

 

A radioaktív vizet nem egyszerre fogják kiengedni a fukusimai erőműből, hanem nagyjából 30-40 év alatt.

 

spravy.rtvs.sk, mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!