Nyitókép: AP Photo/Libkos

 

Ukrajna függetlenségét és területi egységét hangsúlyozták a dzsiddai békekonferencián, ami zárónyilatkozat nélkül fejeződött be.

 

Újabb ukrán légibázisokat és gabonatárolókat ért orosz rakétacsapás vasárnap. Volodimir Zelenszkij az ukrán légvédelem napján, augusztus 6-án tartott beszédében megköszönte a katonák kitartó szolgálatát. Elmondta azt is: az ukrán hadsereg eddig 3500 orosz légi célpontot, többek között helikoptereket, drónokat és harci repülőgépeket semmisített meg.

 

„Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy erősödjön a légvédelmünk. Az égbolton is bebizonyíthatjuk, hogy vesztésre áll a terror. A partnereinkkel együttműködve bizonyíthatunk. A légvédelmi rendszerek és a rakéták küldésében rendkívül fontos a szövetségeseink felelőssége. Itt kell teljeskörű védelem a terror ellen, hogy később máshol ne kelljen védekezni ellene”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta az ukrán elnök.

 

Orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy a Herszont a Krímmel összekötő Csohar-hidat ukrán légitámadás érte. A Moszkva által kinevezett hivatalnokok Telegramra töltöttek fel fotókat a megrongálódott hídról. Vlagyimir Szaldo, a herszoni régió vezetője elmondta: a hidakat civilek használják, katonai jármű nem közlekedett rajta. Hozzátette, hogy a támadásban megsérült egy gázvezeték, így gáz nélkül maradt húszezer ember Henicseszkben.

 

A hétvégi, szaúd-arábiai Dzsiddában tartott békekonferencián többféle béketerv-javaslat is elhangzott. A negyven ország részvételével zajlott csúcstalálkozón elsősorban Ukrajna területi egységét és függetlenségét hangsúlyozták a javaslatok. Kína a béketárgyalások harmadik körét tanácsolta, ahol a felek kidolgozhatnak egy keretmegállapodást, ami aztán a békeszerződés alapját képezi.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a találkozóról úgy nyilatkozott, reméli, hogy a világ vezetőinek „békecsúcsa” ősszel tovább folytatódik. Ukrajna elnöke szintén megfogalmazott egy tíz pontból álló listát, amellyel szerinte elérhető a megállapodás.

 

A találkozó zárónyilatkozat elfogadása nélkül ért véget.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!