Nyitókép: AP photo

 

Hatalmas pusztítást és jelentős károkat okozott az ítéletidő. A szerb fővárosban és a Vajdaságban is heves széllel és jégesővel csapott le a vihar. Szlovéniában már négyre emelkedett a halálos áldozatok száma. Ausztriában pedig a megáradt folyók és a földcsuszamlások adnak sok munkát a katasztrófavédelemnek.

 

Orkán erejű szél, dió nagyságú jégeső

 

Hatalmas széllel és jégesővel csapott le a szombati vihar Nyugat-Szerbiában és a fővárosban. A felvételeken látszik, ahogy az ég egy pillanat alatt elsötétül Belgrád felett, majd megérkezik az orkán erejű szél és a dió nagyságú jégeső. Megrongálódott több transzformátorállomás, és a város egyes részein a vízellátás is akadozott.

 hirdetes_300x300  

 

A zivatarrendszer Horvátországot sem kímélte. A főváros, Zágráb mellett kanyargó Száva vízszintje a szakemberek szerint már szombaton tetőzött, azonban a hatóságok úgy gondolják: a part menti alacsonyabb területeken a folyó még kiönthet és helyenként árvíz is lehet. Emiatt a helyiek homokzsákokat töltenek, hogy megelőzzék a nagyobb bajt.

 

Szombaton a Száva és a Sutla folyó környékén sokan elkezdtek kiköltözni a házaikból. Akik csak tudtak, rokonaikhoz, barátaikhoz mentek, mások számára pedig átmeneti menedékszállásokat nyitottak meg a hatóságok.

 

A vihar Dalmácia északabbra fekvő pontjait sújtotta leginkább, sőt a tengerparti nagyvárost, Splitet is elérte. Az előrejelzések szerint a következő pár napban is lehet esőzésekre számítani a térségben, ami nehezíti az árvíz elleni védekezést és további, jelentős károk okozhat.

 

Halálos áldozatai vannak az ítéletidőnek

 

Szlovénia nagy részén továbbra is kritikus a helyzet. A meteorológiai szolgálat szerint legalább egy hónapnyi esőmennyiség hullott le kevesebb, mint egy nap alatt. Az ország mintegy kétharmadát sújtják az árvizek, több település továbbra is nehezen megközelíthető. A hatóságok közlése szerint már négy halottja van az ítéletidőnek.

 

„Sajnos kijelenthetjük, hogy Szlovénia történelmének legsúlyosabb természeti katasztrófájával nézünk most szembe. A károk elképzelhetetlenek, de minden erőnkkel azon leszünk, hogy kilábaljunk ebből a nehéz helyzetből, és hogy mindenki újra normális életet élhessen”

 

– nyilatkozta a szlovén miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet szombati ülése után.

 

A hömpölygő víz és a sárlavinák házakat sodortak el, hidak és utak semmisültek meg, az ország egyes részein pedig megszűnt a víz és áramellátás is.

 

„Minden pincét elöntött a víz. Nem csak itt a folyó mellett, hanem a farmon is minden víz alá került. Az udvaron két-három méter magasan áll a föld és törmelék. Nagyon nehéz lesz így elkezdeni a munkát, és még a víz, villany és gázszolgáltatást is elzárták”

 

– mondta egy helyi gazda.

 

Hivatalos becslések szerint a károk nagysága meghaladja a félmilliárd eurót.

 

Áradások és földcsuszamlás Ausztriában

 

Újabb esőzések akadályozzák az osztrák katasztrófavédelem munkáját Ausztria déli részén, ahol sok helyen az áradások okoznak komoly fennakadásokat. A hatóságok elővigyázatosságból több kempinget is kiürítettek Karintiában és Stájerországban.

 

Az ország déli részén, a hegyvidéki területeken a fellazult talaj jelent komoly veszélyt. Csak Karintia tartományban legalább negyven épületből kellett evakuálni a lakókat földcsuszamlás veszélye miatt.

 

Az osztrák közszolgálati rádió szerint eddig több mint 2500 tűzoltó és több tucat katona érkezett az érintett helyszínekre, hogy segítsék a lakosok munkáját a romok eltakarításában.

 

M1/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!