Nyitókép: sita

 

Szlovénia 400 millió eurót kap az EU Szolidaritási Alapjából – 100 milliót idén, 300-at pedig 2024-ben – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, miután látogatást tett Szlovéniában.

 

Az elmondottak szerint ez csak egy része annak a segélycsomagnak, melyből Szlovénia meríthet. További 2,7 milliárd euró áll rendelkezésre kölcsön formájában a „Next Generation EU” nevű rendkívüli EU-s fejlesztési alapból, melyet Szlovénia eddig nem használt ki.

 

Ezenfelül a már létező kohéziós alapokból további 3,3 milliárd eurót irányíthatnak át az árvízkárok mérséklésére a szlovénok.

 

 hirdetes_300x300  

„Jó csomagunk van az azonnali, közép- és hosszú távú segítségre Szlovénia újjáépítésére”

 

mondta von der Leyen azzal, hogy fontos az idő, és Szlovéniának mielőbb el kell végeznie a kárfelmérést.

 

Több milliárdos a kár

 

Robert Golob szlovén kormányfő hétfőn, augusztus 7-én bejelentette, hogy az árvizek, melyek az utóbbi napokban Szlovéniát sújtották, az előzetes becslések szerint néhány milliárd eurós kárt okoztak. Kormánya a leginkább károsult háztartások és vállalatok megsegítésére dolgozza ki a segítségnyújtás formáit.

 

A heves esőzések és áradások az ország északi, nyugati és középső részét érintették. Házakat és vállalati épületeket tettek tönkre, károsult az infrastruktúra is. Augusztus 4-e óta a zord időjárás következtében hat ember vesztette életét, köztük két holland állampolgár, akiket a híradások szerint villámcsapás ölt meg. A hétvége során több ezer lakost kellett evakuálni otthonaikból.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!