Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Susan Walsh

 

Meglepő keménységgel szállt bele Ukrajnába és a kijevi vezetésbe az amerikai CNN, méghozzá úgy, hogy lényegében megkérdőjelezte Ukrajna döntési jogát saját sorsával kapcsolatban.

 

Azt írja, hogy Ukrajna legnagyobb tragédiája, hogy nem lesz képes dönteni saját sorsáról, mivel sem a saját, sem a nyugati elvárásokat nem sikerült hoznia az ellentámadással.

 

A CNN ennek alátámasztására emlékeztet, hogy Voldimir Zelenszkij ukrán elnök kormánya és országa a „hatalmas” amerikai és nyugati fegyverszállításoktól függ. Ami talán meg ennél is meglepőbb, hogy leszögezi, a háborút elindító Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is beleszólása lesz, hogy mikor és hogyan ér véget a konfliktus.

 

 hirdetes_300x300  

Tekintettel arra, hogy a nyugati mainstream az elmúlt időszakban a totális ukrán győzelmet, Putyin bíróság elé állítását és Oroszország feldarabolását hangoztatta, ez a cikk elképesztő nagy váltás. De nem meglepő. Szakértők már a kezdetektől hangsúlyozták, hogy a háború sorsát az USA és Oroszország dönti majd el, és mivel Ukrajna ki van szolgáltatva a Nyugatnak, gyakorlatilag minimális a beleszólása. Nem kizárt, hogy ez az új narratíva Ukrajna tárgyalóasztalhoz kényszerítésének ágyaz meg, ami megmagyarázná Mihajlo Podoljak minapi kirohanását is.

 

A CNN elemzése ráadásul azt is kimondja, hogy a harctéri körülmények döntik el, Ukrajna mekkora területét lesz képest visszafoglalni, ami magyarul annyit tesz, hogy lehetnek olyan területek, amelyeket nem tud visszafoglalni.

 

A másik probléma, hogy a háború kimenetelét az Egyesült Államok és az európai fővárosok politikai erői is befolyásolni fogják.

 

„Egy elakadt offenzíva és egy téli patthelyzet furcsa következményekkel járna az Egyesült Államokban, mivel a választási kampány időszakában erősítené fel a vitát az Ukrajnának nyújtott támogatásról. (…) Még ha Trump nem is lesz elnökjelölt 2024-ben, a közvélemény háború iránti támogatásának csökkenése akkor is árthat Bidennek”

 

fogalmaz az ügynökség, hozzátéve, hogy a háború akár a jövő év közepéig is elhúzódhat, és ha így lesz, akkor a háború kényes egyenlete, amelynek egyik oldalán Ukrajna harcképessége és az amerikai dollármilliárdok vannak, a másik oldalán pedig „Putyin érdektelensége” található „a szörnyű áldozatok iránt”, még jobban kiegyenlítődik.

 

Szintén meglepő, hogy a háború rendezését illetően a CNN cikke azt is felveti, hogy a háború lezárásának lehetősége a szemben álló feleknél akkor nőhet, ha a harctéri veszteségek, vagyis a harc folytatásának költségei nagyobbak lesznek, mint a befejezés hozama. Sőt, a CNN szerint ennek a mérlegelésnek a pillanata el fog érkezni. 

 

„Amikor ennek a forgatókönyvnek eljön az ideje, a kimenetel nagyban függ majd az USA támogatásától és annak időbeni tartósságától”

 

írja az ügynökség, hozzátéve:

 

„Függetlenül attól, hogy Biden másodszor is elnök lesz-e vagy sem, Biden örökségét az orosz invázióra adott válaszban betöltött szerepe fogja meghatározni”.

 

Ugyanakkor a CNN azt is elismeri, hogy az amerikai elnökválasztáson a külpolitika nem számottevő téma, ennek ellenére a háború költségei miatt a közvélemény érzékenyen reagált Ukrajna kérdésére. Ez pedig azt jelenti, hogy

 

Bidenre az a hálátlan feladat vár, hogy elmagyarázza az embereknek az elnökválasztási kampány kellős közepén az Ukrajnának nyújtott tartós támogatás szükségességét. 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!