Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Megindultak az oroszok Kupjanszk felé, ami a Harkiv régió elfoglalásának egyik kulcsállomása. Ha hinni lehet az ukránok állításainak, a hírhedt Storm-Z rohamosztag egységei tartanak a város felé. Közben az oroszok közölték, hogy az ukránok támadást kíséreltek meg a zaporizzsjai atomerőmű ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója pedig elég keményen kiborult a Twitteren, azt hangoztatva, hogy nem szabad befagyasztani a háborút. A nyilatkozatok arról tanúskodnak, hogy iszonyú feszültség lett úrrá az ukrán vezetésen.

 

Szerdán egyértelművé vált, hogy betörtek az oroszok Harkiv megyébe, amit tavaly az invázió első hullámában ugyan egyszer már elfoglaltak, de szeptemberben az ukránok egy meglepetésszerű és kétségkívül jól kivitelezett ellentámadással visszavettek.

 

A közösségi oldalakon felvételek kerültek elő az oroszok kezén lévő Luhanszk megyéből Harkiv megyébe vonuló tankokról. Az ukrán hírszerzés már korábban felhívta a figyelmet, hogy az oroszok mintegy 100 ezer katonát vontak össze a keleti fronton, és vélhetően Harkiv ellen akarják majd őket bevetni. Az összevonás állítólag 1000 harci járművet is érint.

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt napokban fokozódtak a harcok Harkivnál. A nyugati milbloggerek által hitelesített felvételeken az ukránok által kilőtt T72-es tankokat látni.

 


Szintén szerdán Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi haderő főparancsnoka bejelentette, hogy az orosz egységek, köztük nyolc Storm-Z rohamosztagból álló támadócsoport, Kupjanszk felé tart. Elismerte, hogy véres csaták folynak a térségben, és egy-egy védállás többször is gazdát cserélt az elmúlt napokban. 

 

„Az ellenség célja, hogy áttörje csapataink védelmét, és egyenesen Kupjanszkba nyomuljon be”

 

mondta az Ukrajinszka Pravdának.

 

A Storm-Z támadócsapatok okkal hírhedtek, tagjait ugyanis az orosz védelmi minisztérium toborozza bebörtönzött elítéltekből – hasonló eszközzel korábban a Wagner-csoport is élt.

 

A keleti front helyzetének komolyságát jól mutatja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán összehívta a haditanácsot – hivatalosan csak az ellentámadással fognak foglalkozni, de nyilvánvaló, hogy nem fogják a nyilvánosság orrára kötni, hogy az orosz offenzíva mekkora veszélyt is hordoz magában.

 

Az RIA orosz hírügynökség közlése szerint az ukránok harci drónnal próbáltak csapást mérni a zaporizzsjai atomerőmű területére. Ukrajna tagadja az állítást (nem kérdés, hogy nem vallaná be, ha mégis ő állna az akció mögött). Egy orosz tisztviselő szerint a drónt az erőmű melletti Enerhodar városa felett fogták el, átvették felette az uralmat és landolásra kényszerítették.

 

Az ukrán felelősséget mind Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, mind Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó nyomatékosan tagadta.

 

Európa legnagyobb atomerőművét, amely hat reaktorblokkból áll, tavaly március óta az oroszok ellenőrzik, az erőmű területén pedig katonai egységeket állomásoztat, nemcsak az erőmű védelme, de a közeli ukrán állások támadása céljából is.

 

Elég durván kibukott Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren (új nevén az X-en). Míg egy korábbi bejegyzésében a nyugati sajtó ukrán ellentámadásról szóló cikkeit kritizálta azt hangsúlyozva, hogy nem szabad leírni az ukrán hadsereget, legutóbbi bejegyzésében azt hangoztatta, hogy nem szabad befagyasztani a konfliktust. Ez azt jelenti, hogy valahol, valamilyen körökben fel kellett merülnie a lehetőségnek, és erre reagált.

 

Podoljak szerint a tűzszünet és az ukrajnai háború befagyasztása a jelenlegi helyzetben Oroszország tényleges győzelmét és Putyin (orosz elnök) diadalát jelentené. 

 

„A nemzetközi jog elvesztené minden erejét és a dzsungel törvénye venné át a hatalmat – a háború politikai célok eszközévé válna, a konfliktusok száma pedig drámaian megnőne a világban”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy a háború befagyasztása a nyugati világ számára nagy vereség lenne, és a jelenlegi biztonsági berendezkedés véget érne. Ezután kijelentette, hogy a hatalmi egyensúlyt az ukrán harctéren kell megváltoztatni (némi önellentmondás ahhoz képest, hogy pár sorral feljebb még a globális rend fenntartásáról értekezett).

 

„Ez azt jelenti, hogy még több fegyver, rakéta és repülőgép kell!”

 

Egy nappal korábban (kedden) Volodimir Zelenszkijtől is érdekes kijelentést hallhattunk. Arról beszélt az Ukrajinszka Pravda szerint, hogy Oroszországnak is jó, ha Ukrajna NATO-taggá válik, mert az szavatolná, hogy nem támadja meg Oroszországot. Az ukrán NATO-tagság realitásai most mellékesek, a nyilatkozat érdekessége, hogy az ukrán elnök orosz érdek szempontjából próbálta megvilágítani Ukrajna szándékait, ami rendkívül ritka jelenség Kijevben.

 

hangsúlyozta.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!