Nyitókép: AP/SITA-kollázs

 

Az amerikai külügyminisztérium azt állítja, hogy Volodimir Zelenszkij dönt majd Vlagyimir Putyin orosz vezető és az ukrán elnök esetleges találkozójáról. Az Ukrajinszka Pravda honlapja szerint ezt Matthew Miller, az Egyesült Államok diplomáciai minisztériumának szóvivője mondta.

 

„Egyértelművé tettük, hogy Ukrajna jövőjének meghatározása szempontjából Kijev az első, aki dönt, és ez minden lehetséges tárgyalásra vonatkozik” – szögezte le Miller.

 

Washington ezzel reagált az Egyesült Arab Emirátusok elnökének azon kezdeményezésére, hogy a dubaji klímakonferencián szervezzék meg Ukrajna és Oroszország elnökének találkozóját, amelyen várhatóan Zelenszkij is részt vesz.

 hirdetes_810x300  

 

Miller emlékeztetett arra, hogy „Zelenszkij már régóta, még a háború kezdete előtt jelezte, hogy nyitott az Oroszországgal való tárgyalásokra, mindaddig, amíg Moszkva tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és szuverenitását”.

 

„Akkor hadd döntse el ő maga, mikor lesz kész, vagy mikor kerül sor ilyen tárgyalásokra. De az akadály mindig az volt és az is marad, hogy Putyin nem adta fel imperialista céljait, és azt a meggyőződését, hogy szerinte Ukrajna nem igazi ország, és nem vonta ki az orosz csapatokat határairól”

 

– szögezte le Miller.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!