Nyitókép: SITA/AP/Markus Schreiber

 

A német kormány csaknem 55 000 eurót költött Angela Merkel volt német kancellár hajviseletére és sminkjére, mióta 2021-ben távozott hivatalából. A kormány a volt kancellárnak megtérít olyan kiadásokat, amelyek hivatali feladatai ellátásával kapcsolatosak – számolt be a Politico portál a Tagesspiegel lapra hivatkozva, amely az információszabadságról szóló törvény alapján szerezte meg a vonatkozó dokumentumokat.

 

A német kancellári hivatal fizeti Merkel sminkjét és frizuráját a hivatalos feladatok ellátásához kapcsolódó nyilvános és magánalkalmakra. 2022-ben ez 37 780 euró volt, idén eddig 17 200 euró.

 

A Tagesspiegel szerint Olaf Scholz jelenlegi kancellár sem fukarkodik a nyilvános eseményeken. Idén a kancellári hivatal 21 808 eurót költött a megjelenésére, tavaly pedig 39 910 eurót.

 hirdetes_300x300  

 

Az év eleji vizsgálatok kimutatták, hogy a fotósokra, fodrászokra és sminkesekre fordított kiadások 1,5 millió euróra emelkedtek Scholz kormányának 2022-es első teljes évében. Ez csaknem 80 százalékkal több, mint 2021-ben, Merkel kormányának utolsó évében.

 

A múlt héten Markus Söder bajor miniszterelnök került a média figyelmébe, amikor kiderült, hogy hivatala 180 ezer eurót költött független fotósokra 2022-ben.

 

A tisztviselők fodrászokra és sminkesekre költött emelkedő költségei már korábban is kiváltottak némi kritikát. Reiner Holznagel, az Adófizetők Szövetségének elnöke szerint a költségeket „az abszolút minimumra kell csökkenteni, és kétség esetén magánkézből kell fizetni”.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!