Nyitókép: Getty Images

 

A koronavírus új variánsa, az EG.5, más néven Eris egyre több embert fertőz meg az Egyesült Királyságban. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosbiológiai Intézetének igazgatója szerdán az InfoRádió kereskedelmi rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a vírus új változata Európa-szerte, így Magyarországon is elterjedhet.

 

Boldogkői emlékeztetett arra, hogy egyes szakértők szerint ez az omikron törzs a felelős minden hetedik COVID-19 esetért, és jelentősen nőtt a kórházba került betegek száma is.

 

Az Erist július végén azonosították Angliában új változatként, Ázsiában azonban már az esetek 20 százalékát ez a variáns okozta. Boldogkői szerint ez az új variáns csak mostanában került be a hírekbe, mert az utóbbi időben gyorsabban kezdett el terjedni, és egy hónap alatt 12 százalékkal nőtt a kórházi ápolások száma is.

 hirdetes_300x300  

 

Boldogkői szerint e változat okozta Covid tünetei nem súlyosabbak, mint korábban, de az Eris valószínűleg gyorsabban terjed, mint a többi omikron törzs.

 

A vírus azonban legyengült, az embereknek pedig továbbra is van immunvédelme, bár ez folyamatosan csökken – tette hozzá Boldogkői, aki szerint az Eris valószínűleg már Magyarországon is jelen van.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!