Nyitókép: Hawaii Department of Land and Natural Resources via AP

 

Újabb evakuálások vannak folyamatban a Hawaii szigetek egyikén, Mauin, mivel a lángok egyre közelebb kúsznak Kaanapali városához.

 

Eddig 67 ember halálát erősítették meg az amerikai állam történetének leghalálosabb természeti katasztrófájában. Több százan eltűntek, és a halálos áldozatok száma még emelkedhet Hawaiin – írja a BBC.

 

Közben újabb kitelepítések kezdődtek Mauin. A parancsot csak néhány órával azután léptették életbe, hogy a közeli Lahaina lakói rövid időre visszatérhettek, hogy számba vegyék a tűzvész sújtotta történelmi város kárait.

 hirdetes_300x300  

 

A boy rides along Main Street past wildfire damage on Friday, Aug. 11, 2023, in Lahaina, Hawaii. (AP Photo/Rick Bowmer)

 

Hawaii főügyésze bejelentette, hogy „átfogó vizsgálatot” indítanak arról, hogyan reagáltak a hatóságok az erdőtüzekre, miközben egyre több a kérdőjel, hogy a hatóságok elég gyorsan figyelmeztették-e a lakosokat.

 

Az állami hatóságok pénteken nyitották meg újra Lahainát a lakhelyüket igazoló személyek előtt, először azóta, hogy a hét elején a lángok gyorsan végigsöpörtek a tengerparti város nagy részét elpusztítva, amely gazdag történelemmel rendelkezik és évente mintegy kétmillió turistát vonz.

 

A man walks through wildfire wreckage Friday, Aug. 11, 2023, in Lahaina, Hawaii. Hawaii emergency management records show no indication that warning sirens sounded before people ran for their lives from wildfires on Maui that wiped out a historic town. (AP Photo/Rick Bowmer)

 

De néhány órával később az utat újra lezárták. Még órákkal később is kilométeres sor állt az úton. A lahainai lakosok azt mondták, otthonaikat kifosztották, de a rendőrség nem erősítette meg a fosztogatásról terjengő híreket.

 

Korábban Josh Green helyi kormányzó arra figyelmeztetett, hogy a lakosokat „olyan pusztítás képe fogadja majd, amilyet soha életükben nem láttak még“.

 

Wildfire wreckage is shown Friday, Aug. 11, 2023, in Lahaina, Hawaii. Hawaii emergency management records show no indication that warning sirens sounded before people ran for their lives from wildfires on Maui that wiped out a historic town. (AP Photo/Rick Bowmer)

 

Nyugat-Maui, ahol Lahaina és Kaanapali található, továbbra is áram és vezetékes víz nélkül van. A mentőcsapatok még mindig a térségben vannak, hogy az erdőtűz áldozatait felkutassák.

 

A vízben is zajlik a keresés. A parti őrség közölte, hogy eddig 17 embert húztak ki élve a tengerből a város kikötője közelében. A jelentések szerint mindegyikük állapota stabil.

 

This photo provided by the Hawaii Department of Land and Natural Resources shows burnt areas in Lahaina on the Maui island, Hawaii, Friday, Aug. 11, 2023, following a wildfire. (Hawaii Department of Land and Natural Resources via AP)

 

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy évekbe telik majd, mire a Maui szigetén pusztító erdőtüzek által okozott károkat helyreállítják. Csak Lahainában több mint 1000 épület semmisült meg.

 

A szigeten sok gazdag ember él, köztük az Amazon alapítója, Jeff Bezos. Ő és élettársa, Lauren Sanchez 100 millió dollárt ajánlottak fel a tűz áldozatainak megsegítésére.

 

A Hawaii Maui szigetén és a Big Islanden kedd este kezdődtek az erdőtüzek. Az okot még nem tudni, de mikor fellobbantak, a hurrikánszerű szél és a száraz időjárás segítette a lángok gyors terjedését.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!