Nyitókép: AP Photo/Rick Bowmer

 

Az amerikai hatóságok megerősítették, hogy 93 ember halt meg a hawaii Maui szigetén kitört erdőtüzek következtében. Josh Green hawaii kormányzó szombaton arra figyelmeztetett, hogy a halálos áldozatok száma „jelentősen” emelkedhet, mivel a törvényszéki orvosszakértői munka továbbra is az áldozatok azonosítására irányul.

 

Több száz ember továbbra is eltűnt, és további százak menedékhelyeken tartózkodnak Mauiban, miután elmenekültek a lángok elől – tájékoztatott a BBC.

 

Az eddigi legrosszabb természeti katasztrófa

 hirdetes_300x300  

 

„Minden bizonnyal ez lesz a legrosszabb természeti katasztrófa, amellyel Hawaii valaha is szembesült” – mondta Green. A Lahaina történelmi városán végigsöprő pusztító tűz már most az évszázad leghalálosabb erdőtüze az Egyesült Államokban.

 

A tüzeket jelenleg többnyire ellenőrzés alatt tartják. A sziget egyes részein továbbra is folynak az erőfeszítések azok teljes eloltására. A hatóságok erőfeszítéseiket arra összpontosították, hogy holttestek megtalálására kiképzett kutyákkal kutassanak a sziget tengerparti területén. Eddig csak a kijelölt terület három százalékát kutatták át – mondta John Pelletier maui rendőrfőnök.

 

A Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA) egyik legfelsőbb tisztviselője, Jeremy Greenberg a BBC-nek elmondta, hogy Hawaiira extra támogatást küldtek, beleértve a városkutatókat,  mentőcsapatokat és a tűzoltókat. Hozzátette: bár még mindig közel ezer emberrel kell kapcsolatba lépni, néhányuk biztonságban lehet, de több okból elérhetetlen.

 

 

Az embereket váratlanul érte a katasztrófa, nem működtek a riasztók

 

Lahania mintegy 80 százaléka, több ezer otthon semmisült meg, teljes városrészek lettek az enyészeté. A károkat 5,5 milliárd dollárra becsülik.

 

 „A szirénáknak kellett volna szólnia, de nem volt semmi. Az emberek egymást próbálták figyelmeztetni. Ezért voltak olyan sokan az utcákon, amikor lecsaptak a lángok” – emlékezett vissza egy fiatal nő.

 

Egy másik túlélő azt mondta: amikor meglátták a lángokat, azt hitték, egy benzinkút gyulladhatott ki, nem is tudtak arról, hogy a közelben ég az erdő. „Sokan ki sem jöttek otthonukból, mert nem tudták, hogy tűz van, és bent égtek” – mondta.

 

A tűz miatt ugyanis áramszünet volt és akadozott az internet- és telefonszolgáltatás is, így a legtöbb embert teljesen váratlanul érte a katasztrófa.

 

Már most több holttestet találtak, mint az 1960-as cunami után, így a mostani tűzvész Hawaii történetének legsúlyosabb természeti katasztrófájaként vonul be a történelembe. Több ezer embert azonban továbbra is eltűntként tartanak nyilván, így az áldozatok száma minden képzeletet felülmúlhat.

 

Sokak szerint azonban mindez elkerülhető lett volna, ha működnek a riasztóberendezések. Hawaii kongresszusi képviselője elismerte: alábecsülték a tűz erejét. A tagállam főügyésze bejelentette: vizsgálatot rendelt el a hatóságok válságkezelésével kapcsolatban.

 

SITA, M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!