Nyitókép: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File

 

A kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártja népszavazáson szeretné megkérdezni az állampolgárokat, hogy támogatják-e több ezer közel-keleti és afrikai illegális migráns befogadását az EU migrációs és menekültügyi terveinek részeként – ezt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök jelentette be vasárnap.

 

A népszavazást az október 15-i parlamenti választásokkal egy időben tartják. Morawiecki a közösségi médiában közzétett videóban kijelentette, hogy a népszavazás kérdése a következő lesz: „Ön támogatja több ezer Közel-Keletről és Afrikából érkező illegális bevándorlók befogadását az európai bürokraták által javasolt kötelező befogadási mechanizmus alapján?”

 

Varsó ellenzi az Unió menekültügyi terveinek megváltoztatását; a népszavazás eredménye azonban nem lesz befolyással az EU döntéshozatali folyamatára – emlékeztet a DPA.

 hirdetes_300x300  

 

Június elején az EU-tagállamok külügyminiszterei megállapodtak az EU menekültügyi politikájának reformjáról. Ennek értelmében a tagállamoknak bizonyos számú, migrációs nyomásnak kitett migránst kellene befogadniuk az uniós országokból, vagy 20 ezer eurót kellene fizetniük minden egyes elutasított migráns után. Ezzel azonban a lengyel és a magyar kormány nem értett egyet. Lengyelország azt állítja, hogy minden uniós országnak magának kell eldöntenie, hogyan támogassa azokat az országokat, amelyekbe nagyszámú migráns érkezik.

 

A PiS népszerűségét a magas infláció és számos botrány nehezíti, az ellenzék pedig azt állítja, hogy a kormánypárt a népszavazással próbálja mozgósítani a választókat, és szítja a menedékkérők elleni populista indulatokat – írja a DPA.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!