Nyitókép: Michael Kappeler/dpa via AP

 

Lemondta ausztráliai és új-zélandi látogatását Annalena Baerbock német külügyminiszter, miután repülőgépének műszaki hiba miatt röviddel a felszállás után két alkalommal is vissza kellett térnie Abu-Dzabiba. A biztonságos landolás érdekében összesen 160 tonnányi kerozint engedtek ki a levegőbe a zöldpárti politikust szállító gépből. A németek azt vetik Baerbock szemére az interneten, hogy bármeddig élnek és bármennyit utaznak még életükben, sohasem lesz olyan káros az ökológiai lábnyomuk, mint „zöld” külügyminiszternek.

 

A Berlinből indult kormányzati gép kedden hajnali 3:33 órakor szállt fel újra Abu-Dzabiból, ahol hétfőn kora este leszállt tankolni. A pilóta három perccel később a levegőben észlelt egy ritka műszaki problémát, ezért úgy döntött, biztonsági okokból visszatér az Egyesült Arab Emírségekbe  közölte a német külügyminisztérium szóvivője kedden.

 

Baerbocknak így két napon belül másodszor kellett visszafordulnia műszaki hiba miatt, a gépe először hétfőn, tankolás közben hibásodott meg.

 hirdetes_810x300  

 

A külügyminisztérium azt is közölte, hogy az Airbus A340-es gép a maximális, 270 tonnás súllyal szállt fel, a biztonságos leszálláshoz viszont 190 tonna alá kellett kerülnie.

 

Ezért menet közben – a Perzsa- és az Ománi-öböl felett – ki kellett engednie 80 tonnányi üzemanyagot. A hétfői első, illetve a keddi ismételt biztonsági landolás miatt ez azt jelenti, hogy a zöldpárti külügyminiszter összesen 160 tonna kerozint égetett el feleslegesen, ráadásul három nap alatt sem ért oda Sydney-be.

 

„Ez azt jelenti, hogy a »zöld« külügyminiszterünk ökológiai lábnyoma örökre rosszabb lesz, mint az enyém, hiszen én alig utazom és egyáltalán nem repülök. Ezek után mit akar nekem mondani egy ilyen nő a környezetvédelemről?”

 

– tette fel a kérdést Anabel Schunke újságíró, a Weltwoche kolumnistája az X-en (korábbi nevén Twitteren).

 

A repülőgép kapitánya a keddi meghibásodás után elmondta, hogy ugyanaz a fékezőszárnyakkal kapcsolatos hiba lépett fel, ami már hétfőn is meggátolta az Egyesült Arab Emírségek légterének elhagyását Ausztrália felé. Hozzátette, hogy 35 éve pilóta és 30 éve szolgál a légierőnél, de ilyen hibával még nem találkozott.

 

A jelentés szerint a két hátsó fékezőszárny egyike meghibásodott, nem lehetett teljesen behúzni a helyére. Emiatt nőtt az üzemanyag-fogyasztás, és sem a normál utazómagasságot, sem az utazósebességet nem lehetett volna elérni.

 

Nem ez az első eset, hogy a Baerbocknak gondjai akadtak egy német kormánygéppel: május közepén Katarban rekedt a berlini kormánygép, akkor egy defektes gumiabroncs miatt.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.