Nyitókép: Facebook/Petr Fiala

 

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán aláírta a Cseh Köztársaság és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködési megállapodást (DCA). Az X közösségi hálón azt közölte, hogy ezzel lezárult a ratifikációs folyamat.

 

„A DCA megkötése kulcsfontosságú eredmény, már régen meg kellett volna kötnünk. Elmélyíti kapcsolatainkat az Egyesült Államokkal.”

 

– írta Fiala. Jana Černochová cseh védelmi miniszter szerint ez egy történelmi pillanat, amely további biztonsági garanciákat nyújt Csehországnak.

 

 hirdetes_300x300  

„Örülök, hogy a ratifikációs folyamat ma lezárul. A megállapodás hozzájárul Csehország nagyobb biztonságához, mert a transzatlanti együttműködés a NATO-országok kollektív védelmének alapja.”

 

– emlékeztetett a miniszter. A cseh védelmi minisztérium vezetője szerint a DCA lehetővé teszi a cseh és az amerikai fegyveres erők közötti gyakorlati együttműködés fokozását a NATO keleti szárnyának védelme érdekében. Emellett javítani fogja az együttműködést a szövetséges katonai tevékenységek logisztikai támogatása, a katonai infrastruktúra megerősítése, a katonai oktatás és a közös kiképzés terén. Ezzel szemben a szerződés nem ad jogot nukleáris fegyverek telepítésére a Cseh Köztársaság területén, és nem teszi lehetővé amerikai katonai támaszpontok létesítését sem Csehország területén.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!