Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azokat a július végén elfogadott törvényeket, amelyek újabb 90 nappal, november 15-ig meghosszabbítják a hadiállapotot és a mozgósítást. Mivel az ukrán alkotmány szerint hadiállapot idején nem lehet választásokat tartani, az októberben esedékes parlamenti választásokra sem kerül sor.

 

Zelenszkij már korábban is utalt rá, hogy legkorábban 2024-ben lehet választásokat tartani Ukrajnában, de csak ha már nem lesz hadiállapot.

 

Ukrajnában idén októberben kellett volna parlamenti választásokat tartani, ami így meghiúsult. Az elnökválasztás jövő év tavaszán lenne esedékes.

 

 hirdetes_300x300  

Az sem mellékes, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta Zelenszkij közel egy tucat ellenzéki pártot tiltott be oroszok iránti szimpátiára hivatkozva. Maradtak ugyan még más pártok is a regnáló Nép Szolgáján kívül, de néha-néha nyugati lapokban megjelenő interjújuk elmondása szerint Zelenszkij és köre kizárólagos fölénnyel gyakorolja a hatalmat, és aki ellenszegül, azt az állam aláásásával vádolják meg. Korább többek között ezért írták Zelenszkijről azt a nyugati lapok, hogy háborúban való helytállása ellenére nem ő lenne a megfelelő ukrán vezető békeidőben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.