Nyitókép: MTI/EPA/Ludovic Marin

 

Érdekes megoldási javaslattal állt elő Nicolas Sarkozy magyar származású volt francia elnök, aki az ukrajnai háborúról nyilatkozott nemrégiben. Sarkozy a cikkben bírálta Macron – szerinte – túlzottan ukránbarát politikáját.

 

A volt elnök szerint egyedül a diplomácia és a tárgyalások képesek lezárni a konfliktust. Sarkozy a Le Figaro nevű francia lapnak nyilatkozva elmondta, Európának tisztáznia kell a stratégiáját, és törekednie a kompromisszumra Oroszországgal. Szerinte furcsa elképzelés, hogy Európa azt az utat választotta, hogy finanszírozza a háborút, amelyben részt se vesz.

 

Kompromisszum nélkül semmi sem lehetséges, és fennáll annak a veszélye, hogy a helyzet bármelyik pillanatban elfajulhat. Ennek a puskaporos hordónak ijesztő következményei lehetnek

 

idézi Sarkozyt a portfolio.hu.

 hirdetes_300x300  

 

Sarkozy elítélte Putyin támadását Ukrajna ellen, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy Oroszország Európa szomszédja, és a félreértések ellenére „Európának szüksége van Oroszországra, ahogy az oroszoknak is Európára”.

 

Nem váratott sokáig magára az ukrán reakció sem. Mihajlo Podoljak az X nevű közösségi médiaplatformon kommentálta Sarkozy szavait.

 

Sarkozy fantasztikus bűnös logikája rámutat a háború igazi okára. Ez pedig az, hogy a nyugati vezetők tétlenül nézték, ahogy Putyin 2008-ban es 2014-ben területeket rabolt el. Nincsenek »új orosz területek«, nincsenek orosz népszavazási jogok, nincsenek kulturális vagy nyelvi sajátosságok. Nem lehet más emberek területeit elcserélni, mert félsz valakitől, vagy mert bűnözőkkel barátkozol”

 

írta Podoljak.

 

portfolio.hu, mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!