Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Bram Janssen

 

Az ukrán védelmi minisztérium felszólította a katonaköteles korú állampolgárokat, hogy frissítsék adataikat a hadsereg besorozási irodáiban, és „küzdjék le félelmeiket”. A felszólításra azután került sor, hogy az ukrán parlament egy politikusa arról beszélt, a következő (utolsó) negyedik sorozási hullámban már minden férfit behívhatnak, hogy harcoljon, hiszen „mindenkinek kötelessége harcolni a hazájáért”. Közben harmadik hónapja folyik az ukrán ellentámadás, érdemi áttörés nélkül.

 

A sorok között azért felsejlik, hogy Ukrajna talán már elkezdte felélni az orosz vonalak áttöréséhez és az áttörés kiszélesítéséhez felsorakoztatott dandárokat, így újabb sorozásra kényszerül. Bár a hivatalos álláspont szerint, csak a behívók kézbesítésének megkönnyítését szolgálja az adatfrissítésre való felszólítás, az egészet megfejelték egy kampánnyal, amely a harctól való félelem leküzdését próbálja elérni az embereknél. Az országot a hadkötelezettség elkerülése végett elhagyni akaró személyek száma ugyanis nő.

 

Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes úgy fogalmazott:

 

 hirdetes_810x300  

„Mindannyian emberek vagyunk és mindannyian legyőzzük a félelmünket, hogy győzni tudjunk”

 

mondta.

 

A Reuters szerint az ukrán sorozás nagyon komoly kihívásokkal szembesül, mivel hatalmas a lemorzsolódás a fronton, sőt, azt is elismerte (ami a nyugati sajtónál nem jellemző), hogy az ukrán hadsereg sok kritikát kapott a „keménykezű toborzási taktikák” (értsd: kényszersorozás) miatt.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön  írta alá a sorozóirodák összes vezetőjének elbocsátásáról szóló rendeletet. Ennek oka, hogy elburjánzott a korrupció és számos visszaélés történt (értsd: megfelelő összegért el lehetett kerülni a sorozást vagy harci zónába kerülést).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!