Nyitókép: airspeedjunkie.com

 

Ukrajnának idén még nem lesz bevethető F-16-os vadászgépe – közölte az Ukrán Légierő.

 

Ukrajnának idén ősszel vagy télen nem lesznek nyugati eredetű F-16-os vadászgépei. Ezt Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője nyilatkozta a BBC hírszerverének orosz nyelvű változata szerint. Kijev modern amerikai gyártmányú gépeket kér, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben. Ukrajna hónapok óta tárgyal az ügyről partnereivel, de még nem biztosított konkrét vadászgép-szállításokat.

 

 hirdetes_810x300  

„Sajnos már most világos, hogy idén ősszel és télen nem fogjuk tudnit F-16-osokkal védeni Ukrajnát” – mondta Ihnat szerda este.

 

„Nagy reményeket fűztünk ehhez a repülőgéphez, hogy a légvédelem részévé válik, és meg tud védeni minket a rakéta- és drónterrorizmustól”

 

– mondta Ihnat, hozzátéve, hogy az ukrán pilóták és személyzet kiképzése halad előre.

 

Az ukránok kiképzése amerikai gyártású repülőgépeken még nem kezdődött el, Dánia és Románia azonban felajánlotta Kijevnek ezt a kiképzést, amennyiben más országok, köztük az Egyesült Államok is csatlakozik. A The Washington Post (WP) értesülései szerint a képzés kezdetét már többször elhalasztották, az első hatfős ukrán csoport azt várhatóan legkorábban jövő nyáron fejezheti be.

 

Sajtóhírek szerint a nyelvi akadály is közrejátszik a sorozatos halasztásokban. A WP jelentése szerint még az angolul folyékonyan beszélő pilótáknak is részt kell venniük egy négy hónapos nyelvtanfolyamon Nagy-Britanniában, hogy megtanulják a gépek vezetéséhez szükséges terminológiát. A vadászgépeken való kiképzés ezután körülbelül hat hónapot vesz igénybe.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!