Nyitókép forrása: canva

 

Kongatják a vészharangot a kormány mellett működő pénzügyi agytrösztök a költségvetési hiány miatt, amit az év első felében a széteső és hosszú agóniában kimúló Heger-kormány hagyott maga után. Az államfő által kinevezett szakértői kormány, az Ódor-kabinet már jó ideje arról beszél, hogy (megszorításokkal) konszolidálni kell a költségvetést, és elsősorban az energiatámogatások és a családtámogatások kerültek célkeresztbe, bár egyelőre döntés egyikkel kapcsolatban sem született.

 

Most a pénzügyminisztérium számításai szerint 1,6 milliárd eurós kráter tátong a költségvetésen, amelynek alig felét lehet a betervezett 800 milliárd eurós tartalékkal kifedni. Sok szó esik a felelős költségvetésről és a jövő generáció eladósításáról, a nyugdíjemelések, a gyermekek után járó támogatások és a szülői bónusz bírálatáról  – arról már kevesebb, hogy akkor miért vállalta Szlovákia több százmillió euró értékben az amerikai támadóhelikopterek megvételét, amiről le is mondhatott volna, ha ilyen rossz a helyzet…

 

Tény, hogy a deficit egyre nagyobb, és nagyságát idén nagyjából 7 százalékra becsülik, ami abszolút számokban 8 milliárd eurót jelent – egy lakosra lebontva 1540 euró. Az ország eladósodottsága az év végén várhatóan a teljes gazdasági kibocsátás 57 százalékára fog nőni, ami azt jelenti, hogy az ország által egy évben megtermelt cirka 120 milliárd eurós gazdasági teljesítménnyel szemben ott lesz 68 milliárd eurós adósság.

 

 hirdetes_810x300  

A költségvetésben lévő 1,6 milliárd fedezetlen hiány kétszer akkora, mint a tartalékok, amit a kiadások kezelése érdekében elfogadott korábbi intézkedések biztosítani tudnak. A pénzügyminisztérium természetesen a szociális juttatásokban látja a probléma forrását (és szót sem ejt a védelmi minisztérium vállalásairól, miszerint a GDP 2 százalékára növelné a védelemre fordított kiadásokat).

 

A következő tételeket emelték ki az 1,6 milliárd eurós pénzügyi kráterből:

 

  • a nyugdíjak rendkívüli valorizációja: 567 millió euró (35,6 százalék),
  • a szülői bónusz vagy szülői nyugdíj (a dolgozó gyerekek saját járulékaikból direktben járulhatnak hozzá szüleik nyugdíjához): 260 millió euró (16,3 százalék),
  • gyermek- és családtámogatások: 254 millió euró (16 százalék),
  • segélyre szorulók támogatása: 126 millió euró (7,9 százalék),
  • óvodába fel nem vett gyermekek után járó támogatások: 75 millió euró (4,71 százalék),
  • az ukrán menekültek támogatása: 49 millió euró (3,1 százalék), 
  • a közmédiával kapcsolatos koncessziós díjak eltörlése: 42 millió euró, 
  • egyéb: 220 millió euró. 

 

A Horváth Mihály vezette pénzügyminisztérium adóemelésekre készül, ami érinti az ingatlanadókat, a szeszes italok, a dohányáru jövedéki adóját, és elvileg különadót kapnak a multik is, de a részletek egyelőre nem ismertek. Az Ódor-kabinet állítása szerint a választások után felálló új kormány fogja eldönteni, mely területeken lesz adóemelés és megszorítás – kérdés, hogy előáll-e majd egy politikai patthelyzet a kormányalakításnál, ami Ódoréknak jelentene hosszabbítást.

 

A Költségvetési Felelősség Tanácsa (amelynek egykor tagja volt Horváth is és maga Ódor Lajos jelenlegi megbízott kormányfő) szerint a következő kormánynak muszáj lesz konszolidálnia a költségvetést, máskülönben államcsőd jöhet, ha „nem is ma vagy holnap, de valamikor a 2030-as években”. 

 

A kormány hozzáállása azért is érdekes, mert a védelmi kiadások megnyirbálása egyelőre szóba sem jöhet. Sőt. A védelmi minisztérium a jelenlegi, államfő által megbízott kormány vezetése alatt a következő kiadásokat vetette már fel:

 

  • 160 darab Oshkosh JLTV 4×4-es harcjármű megvásárlása Amerikától, amelynek puszta megvásárlását egy amerikai alap támogatásából finanszírozzák, de az áfa és a karbantartás a szlovák költségvetést terheli majd. Egyetlen jármű éves fenntartása több ezer euróra rúghat.
  • A védelmi tárca már hivatalosan is kért árajánlatot az amerikaiak által felajánlott Viper harci helikopterekre, amit Pozsony az Ukrajnának adott MiG-ekért cserébe kapna, csakhogy messze nem ingyen. A csomag 12 támadó helikoptert és 500 hozzátartozó rakétát tartalmazna, és így is 340 millió eurót kellene hozzáfizetni, nem számolva a karbantartásra, kiképzésre, áfára és vámokra fizetendő összegeket, amelyek újabb százmilliókat jelentenek. 
  • A védelmi tárca szeretné elérni, hogy az éves védelmi kiadások mértéke a GDP 2 százaléka legyen. 120 milliárd eurós kibocsátásnál el 2,4 milliárd eurót jelent éves szinten már az idei évtől. 2022-ben például még csak 1,3 milliárd euróról szólt a védelmi költségvetés, ami kis híján a fele a most tervezettnek.

 

Ezekről a kiadásokról alig folyik vita, szemben például a szociális juttatásokról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.