Nyitókép forrása: pixabay

 

A cseh Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) elutasította egy csehországi nő indítványát, amelyben kérvényezte, hogy a törvény előtt is férfinek ismerjék el – írja a Standard.sk szlovák konzervatív hírportál. Az illetékes anyakönyvi hivatal korábban elutasította a nő kérelmét, hogy hivatalosan, okmányaiban is férfiként tüntethesse fel magát. A hivatal ezt azzal indokolta, hogy az illető nem volt hajlandó műtéti úton megváltoztatni nemét. A nő ezután fordult a bírósághoz.

 

Az NSS hivatalos határozatában a hasonló ügyekben elvárt mértéktartást és a „család és szülőség természetes és alapvető attribútumait” hangsúlyozza.

 

A dolog jelentőségét növeli, hogy egy hasonló esetben ugyanilyen következtetésre jutott a cseh Alkotmánybíróság is. Az NSS szerint a mostani indítvány kezdeményezője abban sem reménykedhet, hogy a cseh Alkotmánybíróság háromtagú szenátusa esetleg egy új összetételben más ítéletet hozna.

 

 hirdetes_300x300  

A hölgy egyébként azzal támadta meg az anyakönyvi hivatal elutasító döntését a bíróságon, hogy a nemváltoztató műtét alkotmányellenes, mert sérti az alapvető emberi jogokat és a magánélethez való jogot.

 

Az NSS azonban emlékeztette, hogy a polgári törvénykönyv világosan fogalmaz az anyakönyvvezetés kérdésében, így a hivatal nem is hozhatott más döntést az elutasításon kívül. Kiemelték, hogy annak ellenére hozták meg a döntésüket, hogy elismerik, a nemváltó műtét végleges, visszafordíthatatlan következményekkel jár és hogy bizonyos egészségügyi kockázatokat rejt magában.

 

De azt is kiemelték, hogy a bíróságoknak mértéktartónak kell lenniük az úgynevezett státuszkérdéseket illetően, ahova a nemváltás is tartozik, és bármilyen egyensúlyt megváltoztató döntéssel várniuk kell, amíg a demokratikusan választott képviselők megoldást találnak a dilemmára. 

 

Az NSS nemkülönben azt is leszögezte, hogy védeni kell az alapvető és természetes családfelfogást, amelyben a gyermek apja férfi, az őt világra hozó anya pedig nő. A cseh családtörvény ráadásul világosan kimondja ugyanezeket az alapvetéseket. 

 

Érvelésük szerint, ha egy nő jogilag férfivé válhatna reprodukciós képessége megváltoztatása nélkül, akkor jogilag férfiként hozhatnak gyermeket a világra, miközben a törvény szemében nem válhatnak a gyermek anyjává.

 

Az NSS viszont azt is elismerte, hogy az esetre hivatkozva az Alkotmánybíróság eltörölné a polgári törvénykönyv vonatkozó passzusait, az ügy pedig újra az NSS elé kerülne, jóvá kellene hagyniuk a magát férfinak tartó nő indítványát függetlenül attól, hogy eddig semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott a bíróság számára arra, hogy valóban transznemű lenne.

 

Standard.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.