Nyitókép: AP Photo/Peter Dejong

 

Mark Rutte holland miniszterelnök vasárnap azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Hollandia és Dánia F-16-os vadászgépeket bocsát Ukrajna rendelkezésére.

 

Rutte a holland légi bázison azt mondta, hogy a vadászgépeket akkor szállítják le Ukrajnába, ha bizonyos – egyelőre nem konkretizált – feltételek teljesülni fognak. Ezt két nappal azután jelentette ki, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta az F-16-os vadászrepülőgépek szállítását Dániából és Hollandiából Ukrajnába.

 

Az ukrán elnök a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Kijev akkor kapja meg az F-16-os vadászgépeket, amikor az ukrán pilóták és technikusok elvégzik a gépek üzemeltetésére vonatkozó kiképzést. „Negyvenkét vadászgép. És ez még csak a kezdet. Köszönjük Hollandia!” – írta.

 hirdetes_810x300  

 

Zelenszkij vasárnap dél körül érkezett meg a hollandiai Eindhovenbe. A katonai bázison Rutte-val együtt megnéztek két, hangárban parkoló F-16-os vadászgépet.

 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szombat este közölte, hogy már megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászrepülőgépek üzemeltetésére. Elmondása szerint a kiképzés legalább hat hónapig tart, ami a pilótáknál a minimumnak számít, de talán tovább is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!