Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Bernat Armangue

 

A spanyol Néppárt elnöke, Alberto Feijóo a héten megpróbálhat kormányt alakítani és bizalmat szerezni a parlamentben. A liberális mainstream nagy reményei és a jobboldali-baloldali patthelyzet ellenére nem a leköszönő baloldali kormányfő, a szocdem Pedro Sánchez kapott felhatalmazást a spanyol uralkodótól, hanem Feijóo.

 

A július végi választások eredménye patthelyzet volt Spanyolországban, a baloldalnak 171, a jobboldalnak szintén 171 mandátuma van a törvényhozásban, ami mindkét esetben öt képviselővel kevesebb a kormányzótöbbség megszerzéséhez. A múlt héten úgy tűnt, hogy a katalán Junts pártot a szocialisták befűzték, mert megszavazták a baloldali házelnökjelöltet, ám ez a körülmény a spanyol királyt nem győzte meg.

 

Így most a tényleges kormányalakításra először a jobboldal kap esélyt. A spanyol törvények két lehetőséget adnak a kormányalakítással megbízott jelöltnek, hogy elnyerje a parlament bizalmát. A spanyol parlament 350 fős, így a többséghez 176 képviselői szavazatra van szükség. Az első próbálkozásnál abszolút többséget kell szereznie (minimum 176 mandátum), a másodiknál már elég az egyszerű többség is.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!