Nyitókép: AP Photo/Evan Vucci

 

Már csak hab volt a tortán, hogy az amerikai elnök az őt vízzel kínáló demokrata szenátornak hátat fordított, majd lesétált a színpadról. A Joe Bident hangosan szidalmazó helyi lakosok többek között azt sérelmezték, hogy csak most látogatott el Hawaiira, ahol már augusztus 8-ától tombolt a több mint száz halálos áldozatot követelő tűzvész. Az elnök emellett többször, súlyosan megsértette a kárvallottakat.

 

Az Egyesült Államok történetében nem igazán volt példa arra, hogy az összegyűlt lakosok így fogadjanak egy elnököt: a maui-szigeti lakosok az öklüket rázták, amikor meglátták Joe Biden közeledő konvoját, és káromkodva kiabáltak rá.

 

A legenyhébb az elnököt „üdvözlő” bekiabálások közül az volt, amikor megköszönték „a nagy semmit”, amit a kárvallottaknak adott segítség címen.

 hirdetes_300x300  

 

Két hét alatt „sietett” a helyszínre

 

Biden eleve hatalmas késéssel érkezett az Egyesült Államok legfiatalabb, 50. tagállamába, amely majdnem éppen 64 éve, 1959. augusztus 21-én nyerte el ezt a státust; nem véletlen, hogy az elnök látogatását is erre az évfordulóra időzítették.

 

Csakhogy a Polinéziához tartozó szigetcsoporton, annak legnagyobb, Maui nevű szigetén már augusztus 8-a óta tombolt a rendkívüli, az Egyesült Államok történetében is példátlan tűzvész: az erdőtűz oltását jelentősen hátráltatta a Dora hurrikán. Bidennek tehát jóval korábban illett volna a helyszínre sietnie, ám az elnök gépe csak két héttel a katasztrófa után szállt le Hawaiin.

 

Biden ugyanis – teszi hozzá a Fox News – a delaware-i tengerparton nyaralt, és nem szakította félbe pihenését a tűzvész okán. Amikor riporterek a hawaii halálesetek növekvő számáról kérdezték, azt mondta: nincs hozzáfűznivalója (no comment).

 

A 2004-es nagy tűzvész Bidenék konyhájában

 

A Daily Mail szerint Joe Biden hétfőn ötórás, zűrzavaros körutat tett Hawaiin, és a pusztító erdőtüzeket – amelyek legalább 114 ember halálát okozták, míg mintegy ezer főt eltűntként tartanak számon – egy kisebb konyhatűzzel kapcsolatos élményeihez hasonlította egyik beszédében.

 

A tűzvész sújtotta vidékeken „bambuló Biden csak fokozta a dühöt” – írja a Daily Mail –, amikor a helyszínen mondott kusza beszédében egy delaware-i otthonukban kiütött 2004-es konyhatűzzel hasonlította össze azt a tűzvészt, amely Lahaina városát a földdel tette egyenlővé.

 

Megint nem tudta, hol van

 

Biden mindeközben ismét nem tudta, hogy hol van: amikor elmondta beszédét, az őt egy pohár vízzel kínáló Brian Schatz demokrata szenátornak hátat fordított, és lesétált a színpadról.

 

Az elnök baklövéseit csak fokozta, hogy közvetlenül a beszéde után megkérdezte a mentőcsapatoktól, hogy bakancsaik megerősítettek-e, majd viccelődve emlegette a forró földet a lábuk alatt.

 

 

700 dollár a család, az otthon elvesztéséért

 

Mindez azután történt – toldja meg a Daily Mail –, hogy a hawaii lakosok és a helyi politikusok egyaránt kritikák özönét zúdították a Biden-kabinetre szűkmarkú segélyezési tervei miatt, amely szerint a katasztrófában érintett, hozzátartozóikat és gyakran teljes vagyonukat elveszített családoknak mindössze egy 700 dolláros csekket adtak.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!