Nyitókép forrása: SITA/Kyodo News via AP

 

Japán kedden közölte, hogy augusztus 24-én megkezdi a több mint egymillió tonna sugárfertőzött víz kiszivattyúzását a fukusimai atomerőmű sérült reaktorblokkjából a tengerbe. A japán kormány már két éve jóváhagyta a tervet, de a környező országok, közülük is leginkább Kína, valamint a térség halászai tiltakoztak a fertőzött víz kibocsátása ellen. Ha tartják az ütemtervet, az atomerőmű üzemeltetője, a Tepco vállalat augusztus 24-én kezdi meg a radioaktív víz kiszivattyúzását.

 

Japán hivatalos álláspontja szerint a víz kibocsátása a szabad tengerekbe biztonságos. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az ENSZ Nukleáris Felügyelő Tanácsa szintén zöld utat adott a műveletnek, jelezve, hogy szerintük csak elhanyagolható mértékű hatással bír majd a természetbe engedett víz az élővilágra és az emberekre.

 

Nem meglepő módon a Kínaiak tiltakoztak a leghangosabban. Mivel az Egyesült Államok Japánnal és Dél-Koreával szorosan együttműködve próbálja útját állni a kínai befolyás növekedésének, az egésznek van egy geopolitikai árnyalata is. Tény azonban, hogy Peking szerint Japán „rendkívül önző és arrogáns” döntést hozott, és nem konzultát minden érintettel a kérdésben.

 

 hirdetes_300x300  

Kína már betiltotta a japán tengeri gyümölcseinek importját a szigetország 10 prefektúrájából, köztük Fukusimából és Tokióból. Vannak olyan országrészek, ahonnan importálható a japán hal és más tengeri élelmiszer, de minden esetben radioaktív vizsgálaton kell átesnie az áruknak.

 

A térségben a radioaktív víz kibocsátásáról szóló döntés enyhén szólva is vegyes fogadtatásra talált. Egyesek nem szívlelhetik sem Japánt, sem Kínát, ugyanakkor több olyan ország is van a Távol-Keleten, amelyek évtizedeken át viselték a következményeit a nyugati hatalmak, elsősorban az USA és Franciaország nukleáris kísérleti robbantásainak.

 

A 2011-es, szökőár és földrengés okozta fukusimai atomkatasztrófa után az I-es reaktor túlhevült fűtőelemek hűtésére használt vízből 1,3 millió köbméter halmozódott fel. A kívülről befecskendezett hűtővizet, mivel érintkezve a sugárzással radioaktívvá válik, eddig külön tárolókban helyezték el. Jelenleg cirka 1,33 millió köbméternyi sugárfertőzött vízről beszélünk. A tárolók együttes kapacitása 1,37 millió köbméter, így lényegében nincs több hely a tárolásra, ezért döntöttek a kibocsátás mellett.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy több szűrésen is átesik a víz, mielőtt kiengednék a szabad tengerekbe. Az első szűrési cikluson a legveszélyesebb cézium 137-es és stroncium 90-es izotópokat szűrik ki. A második körben jön további hatvan izotóp, amelyek még problémát jelenthetnek. Amit nem tudnak kiszűrni, az a trícium és a szén 14-es izotópja, amelyek hatása az élőkörnyezetre viszonylag korlátozott.

 

Körkép.sk, Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!