Nyitókép: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Ukrajna hétfőn felsorakoztatta az orosz tankok és harcjárművek roncsait a főváros, Kijev központi szakaszán. Ez része azoknak az előkészületeknek, amelyek Ukrajna függetlenségének napját előzik meg, és amelyet immár második alkalommal rendeznek meg háborús körülmények között.

 

Munkaszüneti nappal emlékezik meg Ukrajna csütörtökön a Moszkvától való posztszovjet függetlenség 32. évéről, amire pontosan 18 hónappal azután kerül sor, hogy Oroszország megtámadta szomszédja területét.

 

A főváros központjában található Chrescsatyk főutcáján kiégett páncélozott járműveket és egyéb katonai felszereléseket tekinthetnek meg az emberek, amelyeket „halottak katonai felvonulásaként” helyeztek el hosszú sorban.

 hirdetes_810x300  

 

A kijevi Natalia Kovalová megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy mit jelentenek a csatatérről származó trófeák, de egyúttal meggyőződése, hogy Ukrajna végül legyőzi Oroszországot. „Hazánk ünnepelni fog. Talán nem azonnal, de eljön a pillanat, és ez a győzelem nemcsak a miénk lesz, hanem az egész világé” – mondta a Reutersnek az 59 éves kijevi lakos.

 

A háborús áldozatok miatt a függetlenségi ünnep csendes lesz, mivel Kijevnek az orosz megszálló erők elleni offenzívája lassan halad előre az ország keleti és déli részén.

 

Ukrán tisztviselők szerint az orosz aknamezők és a jól előkészített védelmi vonalak, valamint Ukrajna légi támogatásának hiánya hátráltatja az előrenyomulást. Az ukrán áldozatok száma államtitok, de a The New York Times múlt héten idézett amerikai tisztségviselői csaknem 70 ezerre becsülik az elesett katonák számít, míg a sebesült számát 100-120 ezerre.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!