Nyitókép: Geert Vanden Wijngaert/AP

 

Norvégia úgy döntött, hogy F-16-os vadászgépeket adományoz Ukrajnának. Erről csütörtökön a TV2 norvég televízió számolt be a helyzetet ismerő, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A harci repülőgépek száma és Kijevbe szállításuk menetrendje egyelőre nem ismert. Oslo hivatalosan még nem erősítette meg a hírt.

 

Az AFP ügynökség ezzel kapcsolatban megkereste a norvég védelmi minisztériumot. A minisztérium szóvivője kijelentette, hogy „sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja” az F-16-os repülőgépek adományozására vonatkozó információkat. Ha ez megtörténik, Norvégia lesz a harmadik ország Hollandia és Dánia után, amely ilyen vadászgépeket szállít Kijevnek.

 

Az AFP hozzáteszi, hogy Norvégiának összesen 57 darab F-16-os vadászgépe van eladásra, amelyből 32-t már eladott Romániának. Megállapodás született az amerikai Draken International csoporttal további 12 darab eladásáról, de még nem szállította le őket.

 hirdetes_300x300  

 

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök csütörtökön látogatott Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és további segítségnyújtást jelentett be Ukrajnának, de konkrétan az F-16-os vadászgépekről még nem beszélt. A bejelentett segélycsomag légvédelmi rakétákat és aknamentesítő berendezéseket, valamint kritikus elektromos infrastruktúra javítására szolgáló berendezéseket tartalmaz.

 

Dánia és Hollandia vasárnap jelentette be, hogy F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának. Dánia összesen 19 vadászgépet küld Ukrajnába, az első hatot várhatóan újév környékén szállítják le. Hollandiának összesen 42 ilyen gépe van, de még nem döntötte el, hogy mindegyiket Kijevbe küldi-e.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!