Nyitókép: Misha Japaridze/AP

 

A Kreml vezetője, Vlagyimir Putyin csütörtökön kora este beszélt először a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak állítólagos haláláról szóló hírekről. Részvétét fejezte ki a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt áldozatok családjainak, amelyen állítólag Prigozsin is utazott, de a Wagner-csoport vezérének halálát egyelőre nem erősítette meg.

 

Ugyanakkor Putyin méltatta Prigozsin érdemeit az ukrajnai csatákban, és felidézte az általa elkövetett hibákat is – jelentette az AP és az AFP.

 

„Először is őszinte részvétemet szeretném kifejezni a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt áldozatok családjainak“ – mondta Putyin, amikor Denisz Pusilinnal, a részben megszállt kelet-ukrajnai Donyeck oroszbarát szeparatisták vezetőjével találkozott. A találkozóról készült felvételt az orosz média tette közzé.

 hirdetes_300x300  

 

Putyin légi balesetnek és tragédiának nevezte a gép lezuhanását, amelyben állítólag Prigozsin is utazott. Az első információk szerint a gépen valóban a Wagner-csoport tagjai utaztak, vagyis olyan emberek, akik szerinte jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai „neonácik” elleni harchoz.

 

„Emlékszünk rá, tudjuk, és nem felejtjük el“ – mondta Putyin a BBC szerint. Ezzel kapcsolatban magát Prigozsint „tehetséges üzletemberként“ írta le, aki súlyos „hibákat” követett el, de ugyanakkor „eredményeket elérő” személynek is minősítette.

 

Putyin egyúttal megígérte, hogy az orosz hatóságok kivizsgálják a repülőgép-szerencsétlenség körülményeit, ami szerinte még eltart egy ideig. A Sky News hangsúlyozta, hogy Putyin csak körülbelül 24 órával később kommentálta Prigozsin állítólagos halálhírét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!