Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Achilleas Chiras

 

Görögország továbbra is újkori történetének legsúlyosabb erdőtüzeivel küzd. Pénteken a tűzoltók újabb két tűzfészekkel vették fel a harcot. Az Evrosban tomboló lángokat az EU eddigi legnagyobb futótüzeként emlegetik. Athén közelében is tombolnak a lángok. Közben a tüzek okait vizsgáló görög hatóságok 160 embert tartóztattak le gyújtogatás gyanújával.

 

A 16 emberből 42-t szándékos gyújtogatással vádolnak, a többieket „csak” gondatlanságból elkövetett tűzokozással.

 

Egy férfit azzal vádolnak, hogy szándékosan több helyen is tüzet gyújtott a Parnithától északra lévő Avlonas városában csütörtök hajnalban.

 

 hirdetes_300x300  

Vannak azonban régiók, különösen a török határhoz közel, ahol a helyiek a migránsokat vádolják tűzokozással. A terület az illegális migráció egy forgalmas útvonala, és sokan úgy vélik, hogy a nemtörődöm illegális migránsok okozták a kiterjedt erdőtüzeket. Az indulatok elszabadultak, néhányan 13 migránst fogtak el és tuszkoltak egy furgonba, mert őket okolták a tüzekért. Az elkövetők élőben közvetítették az „akciót” a közösségi médiában. Nem biztos, hogy megérte, egy nappal később „törvénytelen fogvatartás vádjával” három embert állítottak bíróság elé.

 

De a migránsokat is megvádolták, méghozzá gyújtogatás kísérletével (!), robbanóanyag-gyártással és az országhatár illegális átlépésével.

 

A migránsbörtönként használt furgon tulajdonosának ügyvédje szerint nem történt semmi törvénytelen a migránsok feltartóztatásakor, mert ügyfele „látott egy csoport illegális bevándorlót a gyújtószerkezetek közelében, amint épp megpróbálják meggyújtani őket”.

 

Körkép.sk, nytimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!