Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

A kijevi külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a közép-európai uniós tagállamok azon tervét, hogy szeptember 15. után is fenntartsák az ukrán gabonaimportra vonatkozó korlátozásokat. Annak ellenére, hogy mindegyik ország engedélyezi az ukrán gabona tranzitját Nyugatra, vagyis nem akadályozzák a nyugati piacok és kikötők elérését Ukrajna számára. Így az ukrán külügy lényegében azért tiltakozik, mert Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Bulgária nem hajlandó beáldozni saját agrárpiacát az ukrán gabonadömpingen nyerészkedő vállalatok javára.

 

Az öt közép-európai ország döntésére reagálva az ukrán kormány is kikelt magából:

 

„Teljességgel felfoghatatlan még a szándéka is annak, hogy az ukrán termékek más kategóriáit is felvegyék az importkorlátozások listájára. Az ilyen egyoldalú intézkedések ellentétesek az EU-Ukrajna társulási megállapodás szellemiségével és alapvetéseivel, valamint az egységes uniós piac elveivel és normáival”

 

közölte korábban Denisz Smihal ukrán kormányfő.

 hirdetes_300x300  

 

Az öt közép-európai ország közül kettő jelezte, hogy az EU jóváhagyása nélkül is meghosszabbítja a szeptember 15-én lejáró importkorlátozásokat, és egyre többen érvelnek amellett, hogy a repcén, kukoricán, búzán és árpán kívül terjesszék ki más termékekre is a korlátozásokat. Sokat ragozzák ezzel kapcsolatban az olcsó ukrán csirkehústermékek importját is.

 

Körkép.sk, DoRzeczy.pl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.