Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Harnik

 

Az amerikai kormányzat nyomására távolította el 2016-ban Petro Porosenko akkori ukrán elnök Viktor Sokin akkori főügyészt. Sokin erről a Fox Newsnak adott interjújában számolt be.

 

Kijelentette, Porosenko ukrán elnök azért váltotta le, mert vizsgálni merte a Borisma energiaipari vállalat ténykedését. Ez volt az a cég, amelyben az akkor még csak alelenök Joe Biden fia, Hunter Biden igazgatótanácsi tag volt. 

 

Sokin meg van róla győződve, hogy maga Joe Biden követelte az ukrán vezetéstől, hogy távolítsák el pozíciójából, ahogy arról is, hogy Biden pénzt fogadott el a Burismától. A vállalatot egyébként illegális földgázkitermeléssel és értékesítéssel vádolták.

 

 hirdetes_810x300  

Az interjúban elhangzottakra a Fehér Ház is reagált, mindent tagadva, azzal védekezve, hogy valójában a Sokin vezette főügyészség volt a korrupció melegágya, a korrupció megfékezését pedig nem csak Biden de más amerikai diplomaták is sürgették.

 

Porosenko 2016 márciusában, egy évvel Sokin kinevezése után menesztette a főügyészt. Biden amerikai alelnökként 2015 decemberében járt Kijevben, ahol fennhangon követelte a főügyészség megreformálását. A dolog felért egy politikai zsarolással, megfenyegette ugyanis Kijevet, hogy az USA visszatartja az ígért egymilliárd dolláros támogatást Ukrajnától, ha nem tesznek eleget kérésének.

 

2016-ból származó sajtójelentések szerint egy hónappal leváltása előtt a főügyész hivatalosan indítványozta a Burisma alapítója, korábbi ukrán kormánytag Mikola Zlocsevszkij vagyonának lefoglalását a cége körüli törvénytelenségek miatt.

 

Hunter Biden 2014 és 2019 között volt a Burisma igazgatóságának tagja.

 

Körkép.sk, vg.hu

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!