Nyitókép: mfa.gov.ua

 

Ukrajna és Ausztria külügyminiszterei közösen fejtették ki, hogy Ausztria semlegessége miért nem akadálya Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos egyértelmű álláspontjának, és miért lehetetlen „gyors tűzszünetet” kötni a Kremllel.

 

A Kreml indítéka és Ausztria semlegessége

 

Alexander Schallenberg, az osztrák diplomácia vezetője és ukrán minisztertársa, Dmitro Kuleba a Die Presse című folyóiratban megjelent közös cikkükben kijelentették, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása azon kevés példák egyike a nemzetközi politika „fekete-fehér” helyzetére, amikor egyértelmű, hogy melyik oldalnak van igaza, hiszen a Kreml valódi indítéka a birodalmi ambíciók.

 hirdetes_810x300  

 

„Vannak, akik még mindig azt kérdezik, miért kell Ausztriának egyértelműen állást foglalnia Oroszország támadóháborújával kapcsolatban. A válasz egyszerű: mert magának Ausztriának a biztonsága és a szabályokon alapuló nemzetközi rend van veszélyben, ahol a pacta sunt servanda (a megállapodásokat tiszteletben kell tartani – a szerk.) elv érvényesül“

 

– mondták a miniszterek.

 

 Lehetetlen a „gyors béke”

 

Rámutattak, hogy Ausztria semlegessége nem akadálya az egyértelmű álláspont kialakításának, miközben megjegyezték, hogy Bécs mennyire határozottan elítélte az 1956-os magyar felkelés szovjet leverését. A miniszterek egyúttal hangsúlyozták, hogy ebben a háborúban a „gyors béke” lehetetlen, függetlenül attól, hogy mindenki békét akar.

 

„Ha a tűzszünet a terület erőszakos elfoglalásának de facto elismerését, az igazságtalan helyzet „befagyasztását” jelenti, akkor nem lesz béke. Ez csak növelné a Kreml étvágyát az új hódítások iránt, és ösztönözné az új agressziót. Ukrajna szemszögéből pedig kapitulációnak tűnne, ami ellehetetlenítené a független és szabad országként való fennmaradását. Azoknak, akik azonnali békét követelnek, lehet, hogy jó szándékuk van, de valójában Oroszország malmára hajtják a vizet. A béke és az engedmény nem szinonimák”

 

– hangsúlyozta Kuleba és Schallenberg.

 

Az osztrák miniszter azt is kijelentette, hogy Ausztria támogatja az ukrán békeképletet, és mindkét miniszter hozzátette, hogy fenntartható békét végső soron csak a tárgyalóasztalnál lehet elérni.

 

„Közös célunk változatlan: Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának helyreállítása a nemzetközileg elismert határokon belül, valamint Ukrajna függetlensége. Addig is Ausztria továbbra is kitartóan támogatja az ukránokat. Addig, amíg kell”

 

– összegezték.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!