Nyitókép: Németh Kata / Index

 

Novák Katalin magyar köztársasági elnök a Sándor-palota Kék Szalonjában adott interjút az Index-nek, amely során a háború miatt alaposan megcsappant kárpátaljai magyar kisebbség helyzetét is érintette. Mint arról a híradások többszörösen is beszámoltak, Novák Katalint kijevi tartózkodása idején óvóhelyre kellett menekíteni egy légiriadó miatt. Itt az ukrán elnök föld alatti irodájában találkozott Volodimir Zelenszkijjel, akivel most először tárgyalt hosszabban és négyszemközt.

 

„Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyodhassunk meg arról, van kölcsönös szándék az együttműködésre.”

 

– mondta a köztársasági elnök. Zelenszkij megköszönte az eddigi magyar segítséget és a kárpátaljaiak helytállását. Egyben kifejtette, hogy miután Kárpátalja „jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá”.

 

 hirdetes_810x300  

„Én hangsúlyoztam, kölcsönös érdekünk, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Nem rejtettem véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség.”

 

– tette hozzá Novák Katalin. A két elnök megállapodott, hogy új fejezetet nyitnak, érdemi és konkrét lépéseket fognak tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. Novák Katalin elmondta:

 

„Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól.  Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz.”

 

Szavai szerint a diplomáciában vannak zárt ajtók mögötti megbeszélések, és vannak publikus, a nyilvánosság előtt zajló események. A kettő tartalmában jó, ha különbözik. Szűk körben „sokszor jó a kendőzetlen őszinteség. Én így szoktam tárgyalni” – szögezte le Novák, hozzátéve:

 

 „Tárgyalásom az ukrán elnökkel kendőzetlenül őszinte volt, nyíltan beszéltünk egymásnak arról, amit problémának látunk.”

 

Index.hu nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.