Nyitókép: AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte az esetleges tárgyalásokat az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félsziget ügyében. Ez az ukrán katonák harci sikereihez kapcsolódik, akik délre, a Fekete-tenger felé haladnak.

 

„Amikor a Krím adminisztratív határainál leszünk, véleményem szerint politikailag lehetséges lesz Oroszország demilitarizálását a félsziget területén kikényszeríteni”

 

– mondta Zelenszkij a YouTube-on vasárnap este megjelent interjúban, amelyet hétfőn vett át az ukrán média.

 

 hirdetes_300x300  

A jelenlegi offenzívában Kijev megpróbálja felszabadítani az Oroszország által a 2022 februári invázió után elfoglalt területet, valamint visszaszerezni az Oroszország által 2014 márciusában annektált Krímet.

 

Augusztus 24-én, csütörtökön az ukrán erők bejelentették, hogy visszafoglalták Robotynét, a zaporozzsjei régió déli részén fekvő stratégiai fontosságú falut. Most a Fekete-tenger partja felé haladnak, hogy elvágják az orosz ellátási útvonalat a Krím félsziget felé.

 

Zelenszkij az interjúban azt mondta, hogy a Krím politikai megoldása jobb lenne, mert kevesebb áldozatot jelentene. Azt is kijelentette, hogy nem akarja a háborút orosz területre áthelyezni. Szerinte a cél Ukrajna saját területeinek felszabadítása, és hozzátette, hogy a katonák orosz területre való előrenyomulása a Nyugat létfontosságú támogatásának elvesztését okozhatja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!