Nyitókép: AP Photo/Andrew Medichini

 

Ferenc pápa nem az orosz imperializmust akarta dicsőíteni, amikor az orosz katolikus fiatalokhoz intézett videóbeszédében megemlítette az orosz cárt és cárnőt, akik hozzájárultak az Orosz Birodalom terjeszkedéséhez. Ezt a Vatikán közölte kedden, miután Ukrajna „birodalmi propaganda” terjesztésével vádolta meg Ferenc pápát.

 

A pápa múlt héten egy szentpétervári templomban összegyűlt fiatal katolikusoknak azt mondta, hogy ők „a nagy Oroszország gyermekei, nagy szenteké és királyoké, Nagy Péteré és II. Kataliné”, valamint jelentős oroszoké, akik hozzájárultak a kultúra fejlődéséhez.

 

„Soha ne adjátok fel ezt a fontos örökséget. Ti vagytok a nagy Oroszország-anya örökösei”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta a pápa.

 

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleh Nyikolenko szerint a pápa „nagyon szerencsétlen” szavakat használt.

 

„Éppen ilyen imperialista propagandával… a „nagy Oroszország-anya” megmentésének „szükségével” védi a Kreml ukránok ezreinek meggyilkolását, valamint ukrán városok és falvak százainak lerombolását”

 

– mondta Nyikolenko.

 

„A pápa arra kívánta ösztönözni a fiatalokat, hogy őrizzék meg és terjesszék el mindazt a pozitívumot, ami Oroszország nagy kulturális és szellemi örökségéből származik. Természetesen nem az imperialista logikát és az általa említett kormánytisztviselőket dicsőítette”

 

– reagált kedden Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

 

Az ukránokkal ellentétben a Kreml üdvözölte Ferenc pápa beszédét. „A pápa ismeri az orosz történelmet. Ez nagyon jó” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

 

A pápa rendszeresen békére szólít fel Ukrajnában. Az invázió kezdetén azonban kritikával szembesült, amikor Oroszországot nem nevezte meg közvetlenül agresszorként – emlékeztet az AFP.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.