Nyitókép: AP Photo/Dmitri Lovetsky

 

Kedden tartották Szentpéterváron Jevgenyij Prigozsin, az orosz zsoldos Wagner-csoport alapítójának temetését, aki múlt héten halt meg egy repülőgép-balesetben Nyugat-Oroszországban.

 

„Jevgenyij Prigozsin búcsúztatása zárt körben zajlott. Aki el akar búcsúzni (tőle), az ellátogathat a Porochovsky temetőbe” – közölte Prigozsin sajtószolgálata a Telegram közösségi oldalon. Hozzátette, hogy Prigozsint apja mellé temették el.

 

A Wagner-csoport fejének temetését titoktartás övezte, sem a szertartás helyszínét, sem napját, időpontját nem közölték előre.

 hirdetes_300x300  

 

Kedden Szentpéterváron tartották Prigozsin egyik helyettesének, a Wagner-csoport logisztikai vezetőjének, Valerij Csekalovnak a temetését is, aki Prigozsinnal együtt tartózkodott a lezuhant gép fedélzetén. Csekalovot a szentpétervári Szevernoje temetőben temették el, míg a temetésén a Wagner-csoport több zsoldosa is részt vett – írja a Reuters.

 

A Kreml már kedden bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt Prigozsin temetésén.

 

Prigozsin (62) múlt héten szerdán halt meg repülőgép-szerencsétlenségben a nyugat-oroszországi Tver régióban. Az Embraer Legacy 600-as repülőgép Moszkvából Szentpétervárra tartott, amikor lezuhant.

 

Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága (Sledkom) vasárnap genetikai vizsgálatok elvégzése után megerősítette, hogy a Wagner-vezér a repülőgép-szerencsétlenség áldozatai között volt. Prigozsinon kívül kilencen utaztak a gép fedélzetén, köztük Csekalov és a Wagner társalapítója, Dmitrij Utkin. A baleset pontosan két hónappal azután történt, hogy Prigozsin és harcosai rövid időre fellázadtak az orosz katonai vezetés ellen.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.