Nyitókép: sita

 

11 nap után sem sikerült ellenőrzés alá vonni az Északkelet-Görögörszágot sújtó tüzeket. Hétfőn (augusztus 28.) még erősödött is, jelenleg mintegy 500 tűzoltó harcol vele – beleértve a külföldieket is – közölte kedden az AP hírügynökség.

 

A Copernicus rendszer legutóbbi adatai szerint a tüzek hétfőn éjfélig nagyjából 800 négyzetkilométernyi erdőt és mezőt semmisítettek meg. Az utóbbi napokban a török határ mellett a legrosszabb a helyzet, valamint a Dadia nemzeti parkban. Múlt héten 20-an vesztették életüket a tűzesetekben – feltételezhetően illegális migránsok.

 

Hétfőtől közel 500 tűzoltó harcol a lángokkal, a levegőből pedig 10 helikopter és repülő segíti munkájukat. A tűzoltásban résztvevő cseh tűzoltók szóvivője, Martina Götzová elmondása szerint „még mindig nem egyszerű a helyzet Görögországban, a tüzek nincsenek teljes ellenőrzés alatt”.

 

 hirdetes_300x300  

Továbbra is oltják a tüzeket Athén mellett, a Parnitha nemzeti parkban és Görögország középső részén. Kyriakosz Mitszotakisz görög kormányfő kormánya kedden a tűz sújtotta régióknak nyújtandó segítségről tárgyalt, a helyzettel a héten a görög parlament is foglalkozik majd.

 

Az EU is besegít

 

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa (rescEU) eddigi legnagyobb légi tűzoltóakciója keretében 11 tűzoltógéppel és 1 helikopterrel segíti Görögországot az ország több területén pusztító erdőtüzek oltásában – közölte az Európai Bizottság kedden.

 

A brüsszeli közlemény szerint az unió rescEU tartalékainak bevonására azért van szükség, mert az idén Görögországban pusztító erdőtűz a legnagyobb azóta, hogy az EU 2000-ben elindította az Európai Erdőtűz Információs Rendszert (EFFIS).

 

A görögöknek idén már másodszor kellett aktiválniuk az EU polgári-védelmi mechanizmusát. Néhány ország repülőgépekkel, Csehország egy Blackhawk típusú helikopterrel, más tagországok pedig erdőtüzek oltására szakosodott tűzoltókkal segítenek a védekezésben.

 

Görögországban vasárnap országszerte 105 erdőtűz oltásán dolgoztak, közülük 46 a hétvégén keletkezett. A hatóságok nyomozást folytatnak az erdőtüzek okának felderítésére, egyes esetekben gyújtogatásra gyanakszanak.

 

spravy.rtvs.sk, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!