Nyitókép forrása: MTI/Rosta Tibor

 

Véglegesítettük az energia terén történő együttműködési megállapodásunkat, ennek értelmében zöld jelzést kapott a magyar-szlovén földgáz interkonnektor építése – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden.

 

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Szlovénia Magyarország egyetlen olyan szomszédja, amellyel nincs összekötve az ország gázvezetékrendszere, most ezt a hiányt orvosolják.

 

A miniszter kiemelte, az interkonnektor kapacitása 440 millió köbméter lesz évente, amivel megnyílik a szállítás lehetősége az olasz-szlovén-magyar földgázfolyosón. Ez egy újabb fontos lépés Magyarország energiaellátásának biztonsága terén. A megállapodást október elején Budapesten írják alá – tette hozzá.

 

 hirdetes_300x300  

Emellett megerősítették az együttműködést a nukleáris energia terén is. Kiállnak a nukleáris energia használata mellett, az ugyanis fenntartható, olcsó és biztonságos módja a villamos energia előállításának. Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is meghosszabbítja atomerőművének élettartamát és nukleáris kapacitásainak növelését tervezi – ismertette a tárcavezető.

 

A regionális áramtőzsde létrehozásának terén is nagy lépéseket tettünk előre, a lényegi kérdésekben közös állásponton vagyunk, így a magyar-szerb-szlovén regionális áramtőzsde a jövő év elején megkezdheti működését – fogalmazott Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!