Nyitókép: shuttershock

 

Költségvetési és jogi garanciát kell kapnia Magyarországnak arra, hogy a számára előirányzott források, legyen szó az Erasmus és a Horizont oktatási és kutatási programokról vagy a magyar kohéziós keretről, kizárólag Magyarország használhatja fel – jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

 

A közlemény szerint az Európai Bizottság továbbra sem adott megnyugtató választ arra a kérdésre, hogy hol vannak az eddig ki nem fizetett tagállami helyreállítási és fejlesztési pénzek.

„Az Európai Bizottságnak az uniós hétéves költségvetéshez 75 milliárd euró pluszpénzt kérő csomagja még mindig a tárgyalóasztalon van, ugyanakkor továbbra sem kaptunk megnyugtató válaszokat a kérdéseinkre: a háború kezdete óta pontosan mekkora összegeket és milyen forrásból fizettek ki Ukrajnának, azt mire használták fel?”

 

 hirdetes_810x300  

– fogalmaztak.

 

A Fidesz EP-képviselői továbbá azt szeretnék megtudni, hogyan kétszereződött meg a közös uniós hitelfelvétel kamatterhe, miközben – mint írták – több ország még nem kapott pénzt a helyreállítási alapból. Továbbá arra is kíváncsiak, miként lehetséges, hogy az uniós költségvetési ciklus harmadik évében a kohéziós forrásoknak csak pár százalékát folyósítják, ugyanakkor – mint kiemelték – újabb milliárdokat költenének illegális migránsok Európába telepítésére, a brüsszeli bürokrácia fizetését pedig megemelnék.

 

Emlékeztettek: miközben az Európai Bizottságnak az uniós hétéves költségvetéshez további 75 milliárd eurós tagállami befizetést igénylő előterjesztése még mindig az asztalon van, az EP-képviselők már a 2024-es uniós költségvetést tárgyalják.

 

A közlemény szerint Deli Andor fideszes EP-képviselő, az EP Költségvetési Bizottságának szerdai ülésén kiemelte: a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja olyan költségvetési módosításokat nyújt be a 2024-es uniós költségvetéshez, amelyek „körülbástyázzák”, megvédik a Magyarországnak járó forrásokat. A helyreállítási alap kamatterheinek emelkedését a 2024-es uniós költségvetésben továbbá a többéves kerettervről szóló tárgyalások eredményéhez kell kötni – tette hozzá.

 

„Ki kell zárni, hogy a Magyarország számára előirányzott forrásokat más országok vagy célok érdekében elköltsék”

 

– jelentette ki.

 

A politikus hangsúlyozta: a Fidesz EP-képviselőcsoportja elkötelezett a Nyugat-Balkán országainak EU tagsága mellett, ezért is javasolja, hogy 2024-ben növekedjenek az előcsatlakozási alapok a tagjelölt országok számára. Az emelés fontos jelzést küldene a tagjelölt államok valamennyi polgára számára – hangsúlyozta Deli Andor.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!