Nyitókép: Jekaterina Štukinová, Sputnik, Pool Photo/AP

 

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök kijelentette, hogy Oroszországnak joga van háborúzni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) minden országával.

 

Amint arról az euronews.com weboldal is beszámolt, Medvegyev a korábban Twitter néven ismert X platformon bibliai versekkel és egykori szovjet vezetők szavaival figyelmeztetett, hogy „közel az apokalipszis”.

 

„Az ukrán bűnözők bejelentették, hogy bármely orosz célpont ellen – például a Krímben – végrehajtott támadásaikat a NATO jóváhagyta. Ha ez igaz, és nincs okunk kétségbe vonni, akkor ez jogilag közvetlen bizonyítéka a Nyugat bűnrészességének az Oroszország elleni háborúban. Ez egy rafinált „casus belli”, Oroszország számára pedig lehetőség, hogy a „jus ad bellum” keretein belül fellépjen minden egyes NATO-országgal szemben”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Medvegyev.

 

A casus belli olyan incidenst, eseményt vagy tényt jelent, amelyre egy állam elegendő indokként tud hivatkozni a háború meghirdetésére. A jus ad bellum arra utal, hogy az állam jogában áll a háború kirobbantása.

 

Medvegyev, aki az orosz Biztonsági Tanács alelnöki posztját tölti be, a tweetet Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió volt vezetőjének hírhedt idézetével fejezte be, aki 1956-ban ezt üzente a nyugati tisztviselőknek: „Ha tetszik, ha nem, a történelem a mi oldalunkon áll. Eltemetünk benneteket.” Akkoriban ezt a kijelentést nagyon negatívan fogadták Nyugaton. A korabeli fordítók szerint azonban Hruscsov akkori szavait félreértelmezhették.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!