Nyitókép: X (Twitter)/screenshot

 

Az összeesküvés-hívők szerint Prigozsin halálát megrendezték, a szakértők azonban kitartanak amellett, hogy a Wagner Telegram csatornájára felkerült videót a repülőgép-baleset előtt vették fel.

 

Rejtélyes videó látott napvilágot Jevgenyij Prigozsinról. A posztot a Wagner-csoport tette közzé Telegram-oldalán, azt sugallva, hogy vezérük még él. A videóban Prigozsin arról beszél, hogy él és virul, csak éppen Afrikában van.

 

,,Azoknak, akik a likvidálásomról, a magánéletemről és a jövedelmemről vagy bármi másról beszélnek üzenem: köszönöm jól vagyok“ – kezdi monológját a két napja Szentpéterváron eltemetett milliárdos.

 hirdetes_300x300  

 

Majd, hogy állítását alátámassza azt mondja: azoknak, akik arról vitatkoznak, hogy élek-e vagy sem elmondom: ez a felvétel 2023 augusztusának második felében készült egy hétvégén.

 

A videó megjelenése felrobbantotta a közösségi médiát, és felerősödtek azok a pletykák, miszerint Prigozsin halálát csak megrendezték, a valóságban ő nem utazott a lezuhant gép fedélzetén, és Oroszországban egy üres koporsót temettek el.

 

Az Agentstvo független hírügynökség azonban emlékeztet, hogy Prigozsint ugyanabban az egyenruhában filmezték le, mint halála előtt augusztus 21-én, amikor valóban Afrikából jelentkezett be. Az volt az utolsó videó, ami felkerült róla a Wagner csatornájára. Nemzetközi megfigyelők biztosak abban, hogy a csütörtökön napvilágot látott felvétel csak egy jól időzített hergelés. A valóságban ezek a képsorok is augusztus 20–22. közt készülhettek.

 

Prigozsint kedden titokban temették el szülővárosában, Szentpéterváron, és másnap reggel engedték be a nyilvánosságot. Nem kapott katonai tiszteletadást, annak ellenére, hogy korábban kiérdemelte az Orosz Föderáció Hőse címet, ráadásul katonai érdemeiért a Bahmut környéki harcokan.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.