Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Kin Cheung

 

Grant Shapps az új brit védelmi miniszter, miután elődje, Ben Wallace lemondott posztjáról egy Ukrajna-kritikus kiszólás után.

 

A hivatalos álláspont szerint Wallace leváltása egy régebb óta tervezett kormányátalakítás része, amely a jövő évi parlamenti választásokkal van összefüggésben. Wallace – szintén hivatalos vélemény szerint – azért mondott le, mert megszüntették a választókörzetét, ahol anno indult.

 

Shapps Rishi Sunak brit miniszterelnök közeli bizalmasa, már 2019-től tagja a kormánynak, rövid ideig belügyminiszter is volt, de egy sor más pozíciót is betöltött, csak az elmúlt egy évben öt poszton fordult meg.

 

 hirdetes_810x300  

Shapps az X-en közzétett bejegyzésében ígéretet tett, hogy továbbra is támogatni fogja Ukrajnát „Putyin barbár inváziójával szemben”.

 

A dolog érdekessége, hogy Ben Wallace lemondásának köze lehet Ukrajnához. A július 11-12-én zajlott NATO-csúcs utolsó délutánján egy sajtótájékoztatón Wallace nyíltan arról beszélt, hogy az ukránok mutathatnának több hálát a kapott nyugati támogatásért, és jelezte, hogy Nagy-Britannia „nem az Amazon”, hogy csak úgy leadják a rendelést és várják a teljesítését. Egy nappal később érkezett a bejelentés, hogy Wallace távozik hivatalából.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!