Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin

 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert hamarosan menesztik, a tárca vezetését pedig Rusztem Umjerov, az ukrán Állami Vagyonalap vezetője veheti át – értesült az Ukrajinszka Pravda. Reznyikov sorsát egy újabb korrupciós botrány pecsételte meg, amelyben Zelenszkij pártjának egyik képviselője is érintett.

 

Reznyikov kapcsán már tavaly is kirobbant egy korrupciós ügy, akkor a háromszorosan túlárazott  katonai élelmiszer-ellátmány miatt vették elő, de a nagy, tucatnyi politikai tisztviselőre kiterjedő menesztéshullámot megúszta.

 

Most az ukrán védelmi minisztérium tavalyi ügylete miatt megint célkeresztbe került. Az eset lényege, hogy a Törökországból rendelt nyári katonai kabátokat a védelmi tárca háromszoros túlárazással téli kabátként szerezte be a hadsereg számára. Reznyikovon kívül az ügyben érintett a Zelenszkij ukrán elnök Nép Szolgája nevű pártjának egyik képviselője: az unokaöccse társtulajdonos abban a cégben, ahol közbeeső cégként megvalósult a kabátok sajátos átalakulása nyáriból télivé. Egyébként a cégnek ez volt az egyetlen kereskedelmi ügylete.

 

 hirdetes_300x300  

Egy ideje már beszéltek Reznyikov eltávolításáról, a jelenlegi helyzetben ez már a célegyenes. Az ukrán parlament a jövő héten fogja tárgyalni a védelmi miniszter visszahívását, de valódi döntési joga Zelenszkijnek van, a parlament csak az ő javaslatára dönthet Reznyikov leváltása mellett.

 

Beszédes közjáték, hogy az Ukrajinszka Pravda információi szerint Reznyikovot visszahívását követően londoni ukrán nagykövetnek nevezik ki.

 

Nem véletlenül. Olekszij Reznyikovot már korábban is britekhez közel álló politikusként tartották számon. A tavalyi nagy leváltási hullámban egyébként többnyire a britekhez közel állókat távolították el, ami az amerikai „tanácsadók” pozícióját erősítette.

 

Itt érdemes kiemelni a Politico egy július végén íródott cikkét, amelyben azt vették górcső alá, mit történne, ha Zelenszkij – mondjuk egy merénylet következtében – kikerülne a képből. A jelenlegi ukrán törvények szerint akkor egy három tagból álló kollektív vezetés állna fel, amely a külügyminiszterből (jelenleg Dmitrij Kuleba), az elnöki hivatal vezetőjéből (jelenleg Andrij Jermak) és a védelmi miniszter személyéből áll.

 

Az elmúlt napokban egy eddig ismeretlen nevű egyiptomi oknyomozó (?) kikutatta azt is, hogy Volodimir Zelenszkijnek luxusvillája van Egyiptomban. A cikk célzatáról sokat elárul, hogy a mainstream sajtó is átvette.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!