Nyitókép: Michel Euler/AP

 

Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta a COVID-19 betegség elleni módosított Comirnaty XBB.1.5 vakcinát. A Pfizer/BioNTech vakcinájának harmadik módosítása a COVID-19 új változataira reagál.

 

Az EB pontosítása szerint a módosított vakcina felnőttek és hat hónapos kortól gyermekek számára is engedélyezett. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi ajánlásaival összhangban az oltásra szoruló felnőtteknek és öt éven felüli gyermekeknek egy adagot kell kapniuk, függetlenül a korábbi COVID-19 elleni oltásuktól.

 

A Comirnaty XBB.1.5 uniós forgalomba hozatali engedélye az EMA által a gyorsított értékelési mechanizmus keretében végzett szigorú értékelést követően került kiadásra. Az EB gyorsított eljárás keretében hagyta jóvá a módosított vakcinát, hogy az uniós tagországok időben felkészülhessenek az őszi és téli oltási kampányokra.

 hirdetes_300x300  

 

Az EU vakcinastratégiája továbbra is biztosítja, hogy a tagállamok hozzáférjenek a COVID-19 elleni legfrissebb engedélyezett oltóanyagokhoz a lakosság veszélyeztetett részének védelme és a vírus járványügyi alakulásának megoldása érdekében.

 

A Pfizer/BioNTech úgy adaptálta a vakcinát, hogy az XBB.1.5 törzset is megcélozza. A módosított vakcinának növelnie kell a vírus jelenlegi domináns és feltörekvő változatai elleni immunitási sávot is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!