Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

A CNN amerikai hírtelevízió szerint orosz katonai hackereknek sikerült támadásokat intézniük az ukrán katonák informatikai eszközei ellen, hogy harctéri információkat lopjanak el róluk.

 

Az Egyesült Államok és a világ informatikai hálózatait mindenestől lehallgató Öt Szem (USA, Nagy-Britannia, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália) már megerősítette, amit az ukrán biztonsági szolgálatok jelentésükben már jelezte: orosz hackerek szivárogtak be harci bevetések tervezését és kivitelezését támogató androidos katonai táblagépekre.

 

A rendszert egyébként a Starlink műholdak hálózata működteti, az orosz hackerek kódjai pedig a katonai készülékekről a Starlinkre küldött adatokat lopják el. A Starlink nélkül pedig a csapatok harctéri tevékenységének összehangolása lehetetlen. Ráadásul az ellopott adatokkal az oroszok információhoz juthatnak az ukrán egységek helyzetéről is. Az ukrán jelentés szerint az oroszok nem egy nyugati katonai táblagépet megszereztek az ütközetek során, és „rosszindulatú” (ha van egyáltalán ennek a kifejezésnek egy háború kapcsán értelme…) szoftvereket telepítettek rájuk.

 

 hirdetes_300x300  

Megjegyezzük, Ukrajna számára a kibertérben zajló háború legalább olyan fontos, mint a fizikai harctéri fronton zajló csata. Ukrajna legfontosabb előnye ugyanis az oroszokkal szemben a nyugati hírszerzési adatokhoz és információs technológiához való hozzáférés.

 

A támadásokkal az USA az orosz Sandworm néven ismert hackercsoportot gyanúsítja, amely 2015-2016-ban az ukrán áramszolgáltatást megbénító támadásaival tűnt ki.

 

CNN, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!